Föroreningar efter kolsyrefabriksbranden oroar

Gustav Sjöholm/TT

Publicerad 2021-08-05

Den eldhärjade delen av den gamla kolsyrefabriken som brann i Stockholm. Branden spred rök över stora delar av huvudstaden under lördagsnatten.

Branden i en gammal kolsyrefabrik på Lövholmen i södra Stockholm ställer till problem med saneringen i området, rapporterar flera medier.

Rivningsarbetet av den brandhärjade byggnaden pågår, i ett område där ett nytt bostadsområde planeras.

– Det är ganska känt vilken typ av verksamheter som har pågått och man har en ganska bra bild av var man måste göra sanerande åtgärder, säger stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M) till Sveriges Radio P4 Stockholm.

– Men det har försämrats ytterligare när det brinner på platsen, för då släpps föroreningarna ut när man släcker, förklarar han.

Byggnaden började brinna på fredagskvällen, och tog lång tid att släcka. Kustbevakningen var inblandad i släckningsarbetet under lördagsnatten, och sprutade vatten från Liljeholmsviken, men man försökte ändå att begränsa användandet av vatten.

I den gamla fabriken har bland annat kvicksilver hanterats.

– Det är klart att det är olyckligt att det börjar brinna i en sådan här byggnad. Föroreningarna kan följa med ämnen ut med släckvattnet och rinna ner i vattnet. Det kan också bli föroreningar i rökgaserna, sade miljöskyddsinspektören Nanna Spett, som kallades till platsen under brandnatten, tidigare till Dagens Nyheter.

Innan branden fanns planer på att bygga bostadsrätter i fastigheten. Vad som nu händer är oklart.

– På kort sikt väntar samarbete med berörda myndigheter för att säkra sanering och vidta åtgärder för att minimera läckage av farliga ämnen. Stora mängder vatten har tillförts för att hantera branden, och detta spolar med sig olika material, säger Jonas Engelblom, marknadschef på Nordr som äger Kolsyrefabriken, till nyhetssajten Bättre Stadsdel.