1 500 smittades på köttfabrik – ”Grisbaronen” pekas ut som ansvarig

Publicerad 2020-06-23

Över 1 500 arbetare på köttfabriken Tönnies i västra Tyskland har visat sig vara smittade av coronaviruset.

Fabrikens ägare som kallas för ”Grisbaronen” har bett offentligt om ursäkt.

Nu stänger hela distriktet där köttfabriken ligger ned.

De nästan 7 000 medarbetarna på köttfabriken har satts i karantän och håller på att testas. Hittills har 1 553 personer testat positivt för viruset.

Güterslohdistriktet, där slakteriet ligger, tvingas nu att stänga ner. Människor får numera enbart träffas utomhus.

Alla inomhusaktiviteter är förbjudna. Konserter, biosalonger, museum och gallerier stängs. Det gäller även gym och badbassänger. Även barer och kaféer stängs, och restauranger får endast servera hämtmat.

Migrantarbetare drabbade

Ett stort antal av de som satts i karantän tillsammans med sina familjer är migrantarbetare från Östeuropa, som lever i boenden som företaget ordnat åt dem. Fabrikens ägare, Clemens Tönnies, som också kallas ”grisbaronen” får nu kritik för att utnyttja medarbetarna, som uppges leva trångt i företagets boenden.


Han har själv bett om ursäkt för utbrottet, och sagt att man nu utför rigorös smittspårning.

Kan bli skadestånd

Fabriksutbrottet har kraftigt höjt det så kallade R-talet, som betecknar hur många en smittad person smittar vidare, i Tyskland

Tysklands arbetsmarknadsminister Hubertus Heil har också föreslagit att Tönnies kan behöva betala skadestånd för utbrottet.

– Vi borde utreda vilket ansvar företaget har för utbrottet och den påföljande nedstängningen, säger han till tysk tv, enligt Daily Mail.

PODD Så ska Sveriges strategi under pandemin utredas

Coronapandemin håller sitt stadiga grepp om världen och i Sverige har människor på äldreboenden drabbats extra hårt. Men hur har regeringen egentligen agerat? Har de gjort vad som krävts eller har de misslyckats med att hantera den största krisen i Sverige i modern tid? Nu instiftas coronakommissionen för att utreda hanteringen av pandemin. Det här handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen