Här anfaller nya svanpappan – nu är ungarna kläckta

Uppdaterad 2020-05-16 | Publicerad 2020-05-10

Den nya svanpappan i Malmö kanal vilade inte på hanen.

När de nykläckta ungarna tog sina första simtag i kanalen passade den nya svanpappan på att ilsket jaga iväg en kanotist.

Plattformen där svanparet byggt nya boet är avstängd.

Det uppmärksammade svanparet i Malmö kanal har nu fått tillökning på riktigt. Aftonbladet var i påskas först att berätta att den tidigare ensamma svanänkan hade ny partner och ruvade på ett halvdussin ägg.

Nu i helgen kläcktes de första.

Förre svanpappan vid kanalen i Malmö blev rikskänd när han avlivades av Malmö kommun efter att ha varit mycket aggressiv mot personer i mindre båtar och kanoter, bland annat barn. Beslut att avliva honom togs snabbt efter ett allvarligt tillbud ute på vattnet.

Svanmamman lämnades ensam efter tragedin – men uppvaktades snart igen. Lagom till påsk fick det nya paret minst ett halvdussin ägg i ett nytt bo på en plattform i Malmö kanal. Kommunen har för säkerhets skull spärrat vägen mot boet och satt upp skyltar som informerar om tillträdesförbud.

Enligt ögonvittnen Aftonbladet talat med har den nya svanpappan inte varit lika aggressiv. I alla fall inte innan. Men i helgen när ungarna kläckts blev attityden en annan.

– Så fort första ungen tagit sig ner i vattnen passade han på att anfalla och jaga iväg en kanotist som paddlade i kanalen, berättar ett ögonvittne för Aftonbladet.

Plattformen i kanalen där svanarna håller till har stängts av helt av kommunen under häckningstiden. Hur det blir framöver är oklart – men svanar bygger boet på samma plats år efter år. De är kända för att försvara sitt revir och om de inte lämnas ifred blir de aggressiva.

Kommunen har spärrat av platsen och upplyser om att det är förbjudet störa svanarna.