MSB i Beirut: Många kollegor själva hemlösa

Jonas Grönvik/TT

Publicerad 2020-08-14

Över 170 döda, fler än 6 000 skadade och upp till 200 000 åtminstone delvis förstörda lägenheter. Jesper Folkesson är på plats för att samordna FN-insatser efter explosionen i Beiruts hamn.

– Den livräddande fasen är över. Nu försöker vi ta tag i återuppbyggnaden, säger han till TT.

Explosionen, som ägde rum den 4 augusti, lämnade en 100 meter bred och 40 meter djup krater i Beiruts hamn. Över 6 000 byggnader förstördes, därtill tre stora sjukhus och tolv vårdkliniker.

– Vi skapar oss en uppfattning om omfattningen av katastrofen och adresserar de problem som explosionen för med sig, säger Jesper Folkesson, en av tre svenskar som sänts till Beirut av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Från ett hotellrum i sydöstra Beirut stöttar han och de två kollegorna FN:s team för katastrofbedömning (Undac) med logistik, säkerhetsarbete och informationshantering.

– Två av oss bistår med it-support och logistik, fix och trix, för att det kommande hjälparbetet ska fungera på bästa sätt. Vi har dessutom en miljöexpert på plats för att göra en bedömning av utsläppen i hamnen till följd av explosionen.

Hemlösa kollegor

Hamnen ligger centralt i staden och explosionen har gjort tusentals Beirutbor hemlösa. Även FN:s kontor för kriskoordinering förstördes, berättar Jesper Folkesson.

– Många av våra kollegor som deltar i hjälparbetet är själva hemlösa.

Nu görs bedömningar av vilka byggnader som är säkra att bo och vistas i.

– Så många som upp till 200 000 lägenheter är berörda. Det kan handla om alltifrån fönsterrutor som har slagits ut till att hela huset pulvriserats.

Beirutborna har själva fått gräva upp döda bland massorna i förödelsen efter explosionen.

– Grannar har kommit samman för att röja med de verktyg man har hemma. Man förväntar sig inte mycket stöd från myndigheter, det fungerar inte bra för tillfället.

Belastad sjukvård

Hjälparbetet går nu ut på att identifiera och samordna de resurser som saknas lokalt.

– Vi försöker förstå vad som redan görs, vad man har för kapacitet och vad man inte klarar av. Vår uppgift är att se till att hjälpen som saknas ska komma på plats.

Vården är hårt belastad. Tre stora sjukhus och ytterligare tolv kliniker tvingades stänga efter omfattande skador i explosionen.

– Det har påverkat efterspelet att ta hand om skadade. Men det innebär också komplikationer för det fortsatta arbetet mot covid-19, samt för den normala sjukvården.

Tusentals i behov av mat

Skadorna i hamnen förvärrar också den redan utsatta situationen inom matförsörjningen, som varit särskilt ansträngd under pandemin. Tusentals människor är i behov av matransoner.

– 90 procent av importen in i landet kommer via Beiruts hamn. Även magasin med en stor del av landets förråd av sädesslag förstördes i explosionen.

Vissa delar av containerhamnen fungerar fortfarande, enligt lokala myndigheter.

– Det ska finnas kranar så att man kan använda delar av hamnen, men med kraftigt nedsatt funktionalitet.

Att Libanon genomgår en långtgående ekonomisk och politisk kris gör hjälparbetet än mer komplext. Det pågår stora demonstrationer och protester i huvudstaden. Samtidigt slår antalet registrerade fall av covid-19 nya rekord.

– Vi ser att motsättningar mellan olika aktörer har förstärkts. Det är oroande, och det försvårar hjälparbetet.