Debatt: Låt staten ta över personlig assistans

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Låt staten ta över ansvaret för all personlig assistans, skriver två debattörer. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix/TT
Låt staten ta över ansvaret för all personlig assistans, skriver två debattörer. Arkivbild.

Det är inte rimligt att stat och kommuner delar på ansvaret för personlig assistans – i stället borde staten ta över helt, skriver två debattörer i SvD.

Om en funktionshindrad behöver hjälp med grundläggande behov – till exempel att äta och klä på sig – i mer än 20 timmar i veckan beviljas assistans av Försäkringskassan.

Vid mindre än 20 timmar blir det avslag. Då kan man i stället vända sig till kommunen, med betydligt mer osäkert utfall.

Åsa Furén-Tuhlin, sektionschef på Sveriges Kommuner och Landsting, och Maria Persdotter, ordförande i Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, kräver att staten tar över hela ansvaret för assistansen. Bland annat lyfter de fram skillnaderna i kommunernas ekonomi.

"Många kommuner har både en hög ambitionsnivå och resurser och går till och med utanför lagstiftningen för att lösa situationer för den enskilde. Medan andra kommuner har en mycket snäv ekonomi och grupper riskerar att ställas mot varandra", skriver de på Svenska Dagbladets debattsida.

Det vore enklare och tydligare att bara behöva vända sig till en huvudman med sin ansökan – och bedömningarna skulle bli mer likvärdiga om inte 290 olika kommuner var inblandade, enligt debattörerna.

PODD: Så känner du igen tecknen på en finanskris - och så ser du till att inte bli drabbad

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om finanskriser, och frågar oss om en ny krasch väntar runt hörnet. Gäst i podden är Lars Magnusson, professor i ekonomisk historia.
 

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: