Abe utropar seger i japanska valet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Koji Sasahara
Japans premiärminister Shinzo Abe.

Japans premiärminister Shinzo Abes har utropat seger i det japanska valet till överhuset. Han kan nu bli den som har innehaft posten längst i landet.

Resultatet har dock inte presenterats ännu.

Valet handlar om 124 platser i överhuset. Enligt en vallokalsundersökning från det japanska tv-bolaget NHK skulle Abe och hans Liberaldemokratiska parti (LDP) tillsammans med koalitionspartnern Komeito få en majoritet av mandaten. Skulle resultatet efterlikna vallokalsundersökningen skulle de tilldelas mellan 67 och 77 av de 124 platserna.

LDP och Komeito har redan 70 platser i överhuset som inte ingår i dagens val.

– De regerande partierna fick majoritet, säger Abe till NHK.

Resultatet presenteras dock först på måndag japansk tid.

En av frågorna inför dagens val var om Abes block skulle kunna få två tredjedelars majoritet – vilket krävs för att kunna göra ändringar i grundlagen. Anledningen är att Abe vill garantera förvarets roll i konstitutionen, som i dagsläget förbjuder landet från att föra krig och att upprätthålla militära stridskrafter. För att nå två tredjedels majoritet måste Abes block få 85 platser.

En vinst för den styrande koalitionen skulle också innebära att 64-årige Shinzo Abe kan sitta kvar som premiärminister till och med november och slå det rekord om 2 886 dagar på posten som hålls av Taro Katsura, som styrde Japan i början av 1900-talet.

Vallokalerna öppnade klockan 07 lokal tid (midnatt mot söndag svensk tid) och stängde klockan 20 (klockan 13 svensk tid).

Publicerad: