Publicerad:
Uppdaterad:

”Planet spann i luften med nosen rakt ner”

Av: Oskar Forsberg

Publicerad:
Uppdaterad:

UMEÅ. Nio personer dog efter flygkraschen strax söder om flygplatsen i Umeå.

Anna Adolfsson, 48, och hennes man Mikael Adolfsson, 55, blev vittnen till olyckan.

– Jag var ute i trädgården när jag hörde hur det small till, sedan hörde jag flygmotorer som lät konstigt, säger Anna Adolfsson.

Strax därpå såg hon ett flygplan störta rakt mot marken på Stor Sandskär, ön mitt emot huset.

Det var några minuter efter klockan 14 som Anna Adolfsson, 48, var ute i trädgården och vattnade blommorna. Plötsligt hördes en kraftig smäll, följt av ett konstigt motorljud.

– Vi bor ju så nära flygplatsen så vi hör planen hela tiden. Här hörde man direkt att det var något som inte stod rätt till, säger hon och lägger till:

– Det där lät inte bra.

”Spann i luften”

Familjen Adolfssons hus ligger alldeles vid vattnet, mitt emot ön Stor Sandskär.

– Det kom ett plan genom molnbanken. Det spann i luften med nosen rakt ner och så gick det ner här borta, säger hon och pekar ut mot älven och ön lite längre bort, säger Anna Adolfsson och fortsätter:

– Jag vart skräckslagen. De kraschar. Jag skrek allt vad jag kunde till min man: ”Du måste skynda dig, de har kraschat”. Sen ringde jag SOS och larmade.

Annas make, Mikael Adolfsson, 55, berättar:

– Jag väcktes av hennes skrik. Jag låg och slaggade på soffan därinne. Hon sa att ett plan hade störtat och jag trodde inte det var sant.

”Flygplansdelar ramlade ner”

Mikael hoppade i sin båt, tillsammans med grannar och sina söner.

– Jag hann ungefär 20-30 meter ut i älven, då började det ramla ner flygplansdelar i vattnet framför oss, säger han.

Det var bland annat en stor vingdel som Mikael Adolfsson senare åkte fram till.

De åkte sedan uppströms med båten, runt ön. I det läget visste de inte om flygplanet kraschat i vattnet eller på ön. När Mikael och de övriga i båten kom runt såg de att flygplanet gått ner rakt på ön.

– Där hjälpte vi sedan till med att köra över räddningspersonal från andra sidan, fram till olycksplatsen.

”Jättehemskt”

Anna Adolfsson berättar vidare om kraschen.

– När de kraschade hörde man en riktig smäll. Sedan gick det några minuter så började det regna flygplansdelar från luften som landade i älven här utanför. Vingen och annat.

Såg du vingen?

– Jag såg inte när vingen lossnade från planet, men jag såg när den föll ner. Det var långt efteråt. Kanske två minuter.

– Det är fruktansvärt. Man tänker på alla anhöriga och på de som har dött. Det är jättehemskt. Jag har ju bott här sedan jag var liten och har aldrig varit med om något liknande. Jättetragiskt.

PODD: Aftonbladet Daily om teorierna bakom flygolyckan i Umeå

Aftonbladet Daily går igenom den tragiska olyckan i Umeå där nio personer omkom efter att det enmotoriga flygplanet störtat.
    – Flygplanet har kommit i en spiralrörelse och då utvecklats stora g-krafter. De som är ombord på planet blir då klistrade mot vad de då befinner sig vid och kan inte ta sig ut, säger Jan Ohlsson, journalist och flygexpert som menar att det finns en mängd orsaker som kan ligga bakom olyckan.
 Lyssna  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

1 av 9 | Foto: Peter Wixtröm

Tipsa | Aftonbladet

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: