Kommunalrådet som fått isolera sig

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Ewa Bertz (L) är kommunalrådet som tvingats till isolering.
Foto: Robert Rosén
Ewa Bertz (L) är kommunalrådet som tvingats till isolering.

Med 73-årsdagen i antågande är Ewa Bertz i riskgruppen för covid-19.

Sedan två månader tillbaka är det liberala kommunalrådet isolerad i sitt hem.

– Jag kände direkt att det är lika bra att jag håller mig hemma, säger hon.

Stadshuset i Malmö har likt många andra arbetsplatser i landet fått se alltfler medarbetare jobba hemifrån sedan utbrottet av coronaviruset. Bland kommunalråden i kommunen är Ewa Bertz (L) den som tvingats till isolering. Med sina 72 år tillhör nämligen den liberala veteranen en av riskgrupperna.

– Det är bara för att jag har min ålder, säger Ewa Bertz (L) när Aftonbladet möter upp henne och politiska sekreteraren Adrian Kasperczyk, på avstånd, över en kopp kaffe i hemmet i Västra Hamnen.

Ända sedan början av mars har hon varit isolerad från stadshuset.

Mitt under ett måndagsmöte mellan Liberalerna och Socialdemokraterna i början av mars meddelade Stefan Löfven att personer över 70 år inte ska gå på några möten.

Foto: Liberalerna
Ewa Bertz framför det stadshus hon just nu inte kan jobba i.

”Kändes lika bra”

– Då riktades alla blickarna mot mig. Min första tanke var: ”Ja, men jag är väl för fan inte socialdemokrat”. Det får de gärna bestämma men jag tillhör inte deras parti. Men det insåg jag snabbt, att jag skulle nog inte komma dit fler gånger, säger hon med en skämtsam ton.

Hur mycket var det på eget initiativ?

– Jag kände direkt att det är lika bra att jag håller mig hemma. Då hjälpte Adrian direkt till med datorer och allting. Så det var inga hard feeling. Det kändes lika bra, så att de inte blir förtvivlade.

Som änka har hon en vana vid att leva ensam, vilket hon tror kan ha gjort det lättare att ställa om till ett liv i isolering.

– Jag har respekt och jag tänker på alla de saker man ska göra men jag fokuserar inte, utan jag lever det liv jag gör men har förändrat det till viss del.

Sänkt arbetstempo

Vad är det för förändringar?

– Jag får till exempelvis inte träffa barnbarnen, min dotters familj eller ha det stora sociala umgänge jag brukar ha. Möten sker utomhus och all kontakt med politiken är på länk. Den sköter vi numera så.

Även om några få möten inom politiken gjorts med promenader utomhus är det politiska livet långt ifrån sig likt. När fokus ligger på att klara sig igenom coronakrisen har arbetstempot sänkts. Samtidigt har verksamhetsbesöken och merparten av mötena med Malmöbor försvunnit.

Det vardagliga arbetet består istället främst av videomöten med Socialdemokraterna och Liberalerna.

Foto: Robert Rosén
Avsaknaden av möten med medmänniskor är värst, menar Ewa Bertz.

Saknar kontakten

– Men jag har 10 000 idéer som kommer upp, så jag har min svarta bok där jag skriver upp allt som jag kommer på under denna tiden som man arbetar som man gör.

På det personliga planet har livet också förändrats mycket. Även om hon går sina promenader, läser sina böcker, är och handlar en gång i veckan samt träffar sina vänner utomhus får hon inte träffa sina fyra barnbarn. Kontakten hålls istället via facetime.

Men i jämförelse med äldre människor som sitter fast på sina äldreboenden eller ungdomar inom LSS som fått sina rutiner förstörda vill hon inte beklaga sig.

– Jag är ingenting gentemot de två grupperna.

Hoppas på färre resor

När Ewa Bertz får återgå till att arbeta i stadshuset är än så länge oklart. Hon tror dock att staden kan ta med sig lärdomar, och att de nu kan börja nyttja videomöten på ett annat vis.

– Det här kanske får oss att förstå att du inte behöver åka till Stockholm tio gånger. Det kanske räcker med tre gånger. De andra mötena kan du ta på Skype. Det gör också att vi kan hjälpas åt med miljön i fortsättningen. Det är i alla min förhoppning - att vi kan lära oss något av det.

Hon hoppas kunna lämna sin isolering om, eller när, Folkhälsomyndigheten låter friska 70-plussare vistas ute som vanligt.

– Då känner jag att då måste fan ta mig dörren vara öppen för mig.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%