Uppsalatrafikanter granskas hårt under en vecka

Uppdaterad 2020-03-20 | Publicerad 2020-03-12

Just nu genomför polisen en nationell trafikvecka med fokus på nykterhet.

Aftonbladet fick följa med poliserna Daniel Karlsson och Carina Neumann ut på en av veckans kontroller där bilförare på Råbyvägen testades.

Runt om i hela landet är det just nu fokus på rattonykterhet i trafiken, så också i Uppsala, och på tisdagskvällen fick Aftonbladet följa med polisen på en av dessa kontroller.

– Den här veckan är det nationell trafikvecka, och inriktningen för den här veckan är rattonykterhet i trafiken. Och det rör sig både om alkohol och eventuellt narkotikapåverkade förare i trafiken helt enkelt, säger Daniel Karlsson, polisinspektör.

Poliserna Carina Neumann och Daniel Karlsson genomför nykterhetskontroller.

Hur går de här kontrollerna till?
– Oftast väljer vi själva, utifrån strategiska platser där vi tycker att det kan vara intressant ur vissa aspekter. Det kan röra sig om lite vad som helst, men vi väljer ut de platserna själva och försöker jobba enligt en modell som heter 20-minuters-modellen.

Varför just 20 minuter?
– Vi kör oftast många kontroller med kanske lite kortare närvaro, för att vi ska få så stor bredd och spridning som möjligt.

Polisen förberedelser sig inför nykterhetskontroller på Råbyvägen.

Viktigt med oöppnade plaströr

Platsen för den här kontrollen är Råbyvägen, och vi möts upp på parkeringen utanför IFU Arena där poliserna Daniel Karlsson och Carina Neumann förbereder sig med reflexvästar och utrustning för alkoholkontrollerna.

– Det är viktigt att vi kan visa för förarna att plaströren vi använder är oöppnade innan de får blåsa, säger Carina Neumann.

Är det extra viktigt nu med tanke på coronasmittan?
– Ja, kanske det, men det brukar alltid vara den vanligaste fråga. Det är väldigt viktigt för många.

Och mycket riktigt, redan vid den första kontrollen får hon intyga för den stoppade föraren att platsröret är inplastat och orört.

Daniel Karlsson, polisinspektör, i väntan på att de första förarna ska kontrolleras vid IFU Arena.

Enskild bedömning av misstänkt drogpåverkade

Att bedöma om en person är rattfull är inga större problem, när det kommer till drograttfulla är det däremot polisernas ögon och magkänsla som får avgöra om en förare är misstänkt.

– När det kommer till eventuellt drogpåverkade förare får vi göra en bedömning vid varje enskilt stopp om vi tycker att det finns något som är intressant och kräver en fördjupad kontroll, säger Daniel Karlsson som också passar på ta en extra titt på bilarnas skick.

– Vi gör alltid en liten besiktning och kollar så att bilarna är okej, vi hade till exempel en bil som bara hade varselljus på en av de främre lamporna, så han fick i uppgift att fixa detta.

Under de 20 minuter som vi befinner oss vid IFU Arena hinner Carina Neumann och Daniel Karlsson kontrollera flera förare, och bortsett från en trasig framlykta kunde alla köra därifrån med gott samvete.

Carina Neumann under ett av många tester den här kvällen.

Trafikvecka: Fokus på nykterhet

Polisen genomför just nu en nationell trafikvecka med fokus nykterhet mellan den 9 och 15 mars, vilket bland annat innebär ett ökat antal nykterhetskontroller och kontroll av körkort.

Polisen genomför just nu en nationell trafikvecka med fokus nykterhet mellan den 9 och 15 mars, vilket bland annat innebär ett ökat antal nykterhetskontroller och kontroll av körkort.

Polisen jobbar aktivt med Nollvisionen som innebär att ingen ska dö eller skadas allvarligt i trafiken. De senaste åren har i snitt omkring 250 människor omkommit i trafiken varje år och en återkommande olycksorsak är alkohol eller droger. Därför är huvudsyftet med trafikveckan att uppmärksamma vikten av att alltid köra nykter.

Läs mer om nationella trafikveckan på polisens hemsida

Följ ämnen i artikeln