Kungen talade till folket om viruskrisen

TT

Publicerad 2020-03-18

Kung Carl Gustaf vid den extra informationskonseljen på onsdagseftermiddagen. I förgrunden socialminister Lena Hallengren (S).

I ett kort tal till svenska folket tackade kung Carl Gustaf för alla insatser som krävts i samband med coronavirusets spridning. Han underströk också allas personliga ansvar i den ansträngda situationen.

Talet hölls i samband med att regeringen kallats till en extra informationskonselj på kungliga slottet på onsdagseftermiddagen. Av smittskyddsskäl var antalet ministrar runt bordet färre än vanligt och kronprinsessan Victorias plats var tom

– Coronaviruset har försatt vårt land i en ansträngd situation. Många är oroliga för sin hälsa, för sina anhöriga och sin försörjning, sade kungen och konstaterade att läget kräver ansvarstagande.

Men han underströk också att svåra situationer erbjuder en möjlighet att ta fram det bästa bland människor.

– Stundens allvar ska inte förringas, men det finns goda skäl att känna hopp och tillförsikt, sade kungen.

Han pekade på de insatser som hittills har gjorts av såväl det offentliga som det civila samhället.

– Dessa goda insatser förtjänar vår uppskattning och respekt.

Kungen tog också tillfället i akt att uppmana alla att bidra till att bromsa smittspridningen, exempelvis genom att undvika planerade möten.

– Det är i vår förmåga att ta ansvar som vår styrka visas, avrundade kungen sitt tal med.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen