Liverapportering om coronaläget i Östergötland

Uppdaterad 2020-04-09 | Publicerad 2020-03-16

Följ de senaste nyheterna om coronautbrottet i Östergötland här.

Ställ frågor eller tipsa i chatten, som i första hand uppdateras dagtid.

Här kan ni också få svar på många av era frågor:

Folkhälsomyndighetens riktlinjer och fråga-svar  

Är du sjuk? På 1177.se kan du få råd och information från vården. 

  • Fastnålat inlägg
    9 april 2020
    Frida Carlqvist

    Liverapporteringen om coronaviruset i Östergötland kommer att hållas stängd tills vidare från och med påskhelgen. Tack för alla frågor, tips och funderingar som ni skrivit in till oss!

    Rapporteringen om coronaviruset i Sverige och i världen fortsätter dock, och ni kan bland annat hitta senaste nytt om coronaviruset i denna artikel.

    För de senaste siffrorna kring coronaviruset i specifikt Östergötland rekommenderar jag att besöka Region Östergötlands sida med uppgifter om coronaviruset där de uppdaterar med de senaste siffrorna vid lunchtid varje dag. 

    Region Östergötlands hemsida står det när eventuella presskonferenser kommer att hållas.

    Från och med idag uppdaterar regionen även med siffror på coronarelaterade dödsfall som skett utanför länets sjukhus, tidigare har siffran enbart fokuserat på dödsfall inom regionens vård.

    Vi har även siffrorna från Folkhälsomyndigheten i den stora liveuppdateringen som du finner här, de siffrorna släpar dock efter så vill ni se de senaste siffrorna är det bäst att kolla region Östergötland. 

    Glad påsk, och kom ihåg: följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer för att hindra smittspridning i påsk, och även framöver, förstås.

Denna chatt är stängd.

  • Frida Carlqvist
    9 april 2020

    Vid lunchtid på skärtorsdagen hade region Östergötland 904 bekräftade fall av covid-19.

    Totalt har 30 personer med covid-19​ avlidit i Östergötland. 7 av dem tillkom det senaste dygnet eftersom man nu valt att inkludera även dödsfall som inte skett inom länets sjukhus, och de behöver alltså inte ha skett det senaste dygnet utan kan ha skett tidigare men publiceras nu som en klumpsumma.

    127 personer vårdas isolerade på sjukhus i Östergötland.

    45 patienter på vårdavdelning och 16 i intensivvård på Universitetssjukhuset i Linköping.

    52 patienter vårdas på vårdavdelning och 10 i intensivvård på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

    4 patienter vårdas på vårdavdelning på Lasarettet i Motala.

  • Frida Carlqvist
    9 april 2020

    260 personer har svarat på regionens upprop efter extra vårdpersonal, rapporterar P4 Östergötland. 120 av dessa har redan satts in i arbete, några av dem är sjuksköterskor. ”Alla som känner att man har en kompetens så man kan och vill hjälpa till så är vi ju jättetacksamma oavsett var man kommer ifrån eller har jobbat med”, säger Zilla Jonsson, regionens HR-direktör till P4 Östergötland.

  • Frida Carlqvist
    9 april 2020

    En andningsmask som beställts av Socialstyrelsen och som distribuerats ut till flera regioner, däribland Östergötland, återkallas nu eftersom det ger ett undermåligt skydd. Läs mer här.

  • Frida Carlqvist
    9 april 2020

    Det finns inte redovisade uppgifter om åldersfördelning bland dödsfall, men den absoluta majoriteten bland avlidna var över 80 år, uppger regionen.