De vill inkludera kvinnor i historisk kampkonst

Uppdaterad 2020-03-16 | Publicerad 2020-03-15

Historisk kampsport är en mansdominerad domän. Nu kommer ”Give a girl a sword” till Uppsala, ett evenemang för kvinnor och ickebinära som vill diversifiera och bjuda in nya utövare.

– Det finns förutfattade meningar om att det skulle vara för svårt eller tungt för tjejer, säger Torun Sandström, evenemangets arrangör.

Torun Sandström arrangerar evenemanget ”Give a girl a sword”.

Vad sägs om att avläsa medeltida kampmanualer och lära sig sparras med långsvärd, bucklare och militärsabel?

Det är något man kan ägna sig åt på Uppsala Historiska Fäktskola, en ideell förening med fokus på historisk kampsport. Nu vill föreningen öppna upp den historiska kampkonsten för kvinnor och ickebinära med evenemanget "Give a girl a sword", som hålls på Svandammshallarna. Juridikstudenten Torun Sandström, 24, är huvudansvarig för eventet.

– Vi ville introducera fler kvinnor för kampkonsten. Som det ser ut nu är det en ganska mansdominerad sport. För kvinnor kan det vara läskigt att gå på en träning och se massa män, så vi ville ge en möjlighet att prova på i en miljö med kvinnor och ickebinära. Sen är den ordinarie träningen öppen för alla kön. "Give a girl a sword" har också varit stort internationell så vi ville prova hur det skulle gå i Uppsala.

Den som vill testa på får delta i ett tvåtimmarspass och ta del av en introducerande nybörjarlektion där deltagarna får bekanta sig med grundernai långsvärd och laborera med grundläggande hugg och övningar.

– Jag får ofta frågan. Är det svårt? Är svärden tunga? Det finns en föreställning om att kvinnor inte kan eller inte orkar, men en kvinna kan slåss lika bra med svärd som en man. Vi hoppas att de som kommer ska ta med sig hur roligt det är, säger Torun Sandström.

Förutfattade meningar

Varför tror du att intresset från kvinnor har varit så lågt?
— Jag har faktiskt svårt att förstå det, för att det är så roligt! Mest tror jag att det handlar om förutfattade meningar om att det skulle vara jobbigt som tjej för att det är så mansdominerat. Sen är killarna som är med på träningen alltid väldigt välkomnande och trevliga, men jag förstår att det kan vara en tröskel ändå.

För Torun Sandström började det för två år sen, när hon fick syn på ett gäng människor som sparrades med långsvärd i Ekonomikumparken.

– Jag tänkte "wow, vad är det här?". Det är bland de bästa besluten i mitt liv, att börja med historisk kampsport. Jag var väldigt insnöad i studierna tidigare och hade inga fritidsintressen utanför plugget och här fick jag möjligheten att ägna mig åt en fysisk aktivitet som är så rolig att man glömmer att man tränar. Man blir helt uppslukad.

”Skön release”

Evenemanget är tänkt att hållas som planerat, trots oro kring corona och stränga riktlinjer för publika sammankomster.

– Vi hoppas att det ska gå att genomföra – vi tar det en dag i taget och följer riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten och Riksidrottsförbundet. Vi tror inte att det kommer över 500 personer heller, haha. Har man symptom på att vara krasslig, eller om man har varit i ett riskland rekommenderar vi såklart att man stannar hemma. Istället får man komma på en vanlig träning framöver!

Uppsala Historiska Fäktskola bildades 2008. Föreningen studerar gamla manuskript från 1200- och 1300-talet, håller i träningar med många vapenslag och olika event. Långsvärdet är ofta i huvudfokus.
– Fäktningen en skön release från vardagen. Det är väldigt fysiskt krävande men det känns inte jobbigt för att det är så roligt, man glömmer att man tränar. Vi tävlar inte mot varandra utan lär oss tillsammans.

Torun vill också understryka att evenemanget är inkluderande.

– Det är historisk fäktning för både kvinnor och ickebinära. Kom och prova, det blir kul – det är roligt att fäktas!

"Give a girl a sword" hålls i Svandammshallarna klockan 15.00 på söndag.