Vännerna sörjer de döda 16-åringarna utanför Sundsvall

Av: August Håkansson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

MATFORS/STÖDE. Fyra 16-åriga pojkar dog i den tragiska bilolyckan sydväst om Sundsvall.

På olycksplatsen samlades på söndagskvällen flera vänner och anhöriga.

– Jag har förlorat en vän. Det känns tomt, säger Erik Thunberg, 16.

Söndagskvällen var en av de första varma sommarkvällarna i Medelpad i år. För många av de som hade samlats vid landsvägen sydväst om Sundsvall var det svårt att förstå det tragiska som inträffade på platsen för mindre än ett dygn sedan, trots de spår som fanns kvar.

I gräset vid vägkanten syntes fortfarande bromsspår. Längre fram hade ett träd kluvits på mitten, andra hade börjat luta och en stor sten hade förflyttats flera meter. De vittnade om kraften i den krasch som tog fyra 16-åriga pojkars liv.

Foton, ljus, gosedjur och blommor placerades vid olycksplatsen.
Foto: ANDREAS BARDELL
Foton, ljus, gosedjur och blommor placerades vid olycksplatsen.

”Allt slås i spillror”

På plats fanns flera vänner och anhöriga till de fyra pojkarna. Någon plockade ner en keps tillhörande en av de döda som hängde kvar i ett träd, och placerade den bredvid de många blommor och foton som lagts på platsen.

– Det är en fruktansvärd och väldigt overklig händelse. När allt är som allra vackrast i naturen, när sommarvärmen äntligen har kommit och pingsten som är en glad, fin högtid... Mors dag, vi är på tröskeln till skolavslutningar – och så slås allt i spillror för de som är drabbade av en sådan här händelse. Det är oerhört sorgligt, säger Birgit Huss, kyrkoherde i Tuna-Attmars församling.

Hon och flera kollegor fanns på plats för att finnas närvarande för ungdomarna.

– Folk som är här säger inte så mycket, det brukar ta något dygn innan man börjar prata. Men jag tror att närvaron är viktig, att finnas på plats och lyssna, säger Birgit Huss.

Foto: ANDREAS BARDELL
Vännerna sörjer pojkarnas död.

Vännerna sörjer

Olyckan inträffade vid 03-tiden natten mot söndagen. Orsaken till den är fortfarande oklar. I bilen färdades totalt sex personer. De två överlevande vårdas på söndagskvällen fortfarande för allvarliga skador.

På olycksplatsen var det under kvällen många som passerade och la ner blommor eller bara kramade om varandra.

Erik Thunberg, 16, var nära vän till en av de döda pojkarna.

– Det är en stor förlust. På något sätt känns det bra att vara här och visa att man bryr sig. Att dela med sig av minnen med de andra, säger han.

Han berättar att han brukade träffa sin vän ungefär en gång i veckan.

– Han var klipsk och en rolig kille med mycket humor. Han ville ofta ses och dricka kaffe eller bara hänga.

Foto: ANDREAS BARDELL
Blommor och ljus vid skolan.

”Fruktansvärt tragiskt”

På skolgården till skolan i det lilla samhället Stöde, där två av de döda pojkarna gick, samlades också sörjande på söndagen. De hade format ljus till ett hjärta.

”Himlen har fått två änglar till”, stod det på ett av dem.

– Att det här ska hända efter all skit som redan varit med corona och annat. Det är fruktansvärt tragiskt, säger Birgit Huss.

Foto: ANDREAS BARDELL
Publicerad:

LÄS VIDARE