Nya råd – men restriktionerna för de äldre kvarstår

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Folkhälsomyndigheten anser att 70 år även fortsatt är en lämplig gräns för de äldre som behöver skydda sig särskilt mot smitta.

– Vi vill inte sänka denna, säger myndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Man uppmanar däremot äldre att träffa nära och kära utomhus – med ”till exempel picknick och krocket”

Personer som är över 70 år men i övrigt friska och aktiva har likt de som är ännu äldre uppmanats att isolera sig och undvika onödiga sociala kontakter. Man ska som äldre undvika platser där det kan finnas folksamlingar som exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler och undvika att ta emot besök av anhöriga eller vänner, kommunicerade Folkhälsomyndigheten ut i mitten av mars.

Redan från början var flera ur den utpekade åldersgruppen skeptiska till råden.

– Personligen tycker jag att det är för drastiskt att vi ska stanna hemma. Vi över 70 kan ju inte lägga oss ned att dö, sa lokala PRO-ordföranden Lars-Göran Fors, 75, till Aftonbladet den 18 mars.

Krocket.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Krocket.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Lena Hallengren och Johan Carlson.

Övervägde att höja gränsen

Allt eftersom pandemin fortskridit och åldersgränsen kritiserats som för låg har Folkhälsomyndigheten, FHM, övervägt att ändra rekommendationerna för de så kallade ”yngre äldre” till att bli mer tillåtande för de över 70 som känner sig friska.

FHM:s generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S) kallade därför till gemensam pressträff på tisdagen. Men det som kommunicerades ut var att rekommendationerna kvarstår och gäller samma åldersgrupper som tidigare.

– Det hade varit en fördel om man kan höja rekommendationerna till 75 år men sanningen är att materialet inte tillåter det eftersom det utsätter människor för en betydligt högre risk, säger Johan Carlson.

– Rekommendation är alltså fortfarande att personer som är 70 år och äldre ska undvika kontakt med andra människor. Särskilt viktigt om man har underliggande sjukdomar, men det gäller även friska personer, säger Carlson.

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT
Generaldirektör Johan Carlson.

Tipsar om aktiviteter

Samtidigt understryker myndigheten att det trots restriktionerna går bra att umgås utomhus med nära och kära, även för den som är äldre. Och man behöver inte promenera ensam. Men det är viktigt att hitta aktiviteter som går att utföra tillsammans utan onödig smittspridning, säger Johan Carlson.

– Risken för smittspridning utomhus är påtagligt mycket lägre än inomhus. Det går därför till exempel att spela boule, krocket, ha picknick och promenera, träffa barn och barnbarn förutsatt att man håller ett rimligt avstånd och i första hand gör det utomhus, säger Johan Carlson.

 

PODD Coronaskandalen som skakat Storbritannien

Om resorna som blev en skandal, med Aftonbladets Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE