Pelosi vädrar stöd för riksrätt mot Trump

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Representanthusets talman Nancy Pelosi tror på växande stöd bland USA:s befolkning för att ställa presidenten inför riksrätt, säger hon när hon möter journalister i Austin, Texas.
Foto: Nick Wagner/AP/TT
Representanthusets talman Nancy Pelosi tror på växande stöd bland USA:s befolkning för att ställa presidenten inför riksrätt, säger hon när hon möter journalister i Austin, Texas.

Representanthusets talman Nancy Pelosi hävdar att det nu finns ett stöd bland allmänheten för att ställa Donald Trump inför riksrätt.

Samtidigt går presidenten till hårt angrepp mot Demokraterna.

– Detta är den största politiska bluffen i USA:s politiska historia, säger han.

Utredningen om ett eventuellt riksrättsåtal som det demokratledda representanthuset startat kom till sedan en visselblåsare larmat om ett samtal den 25 juli, i vilket Trump ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om "en tjänst".

– Vinden har vänt fullständigt bland allmänheten, säger Pelosi vid ett möte med journalister.

Hon pekar inte bara på samtalet med Zelenskyj utan också på Rysslandsutredningen som den tidigare FBI-chefen Robert Mueller presenterade tidigare i år. Samtidigt har regeringens "nonchalanta" attityd till det hela inte gynnat Trump, säger hon.

– Det amerikanska folket har kommit till en annan slutsats.

Full fart framåt

Nancy Pelosi säger också att hennes egen inställning till att inleda ett riksrättsförfarande har förändrats från avvaktande till "full fart framåt" efter det senaste avslöjandet om samtalet med Ukrainas president.

– En amerikansk president skulle hålla inne miltärt stöd betalat av skattemedel, för att pressa ledaren för ett annat land att göra honom en tjänst – det är väldigt, väldigt tydligt, säger Pelosi.

Tjänsten handlade om att utreda uppgifter kring exvicepresident Joe Biden, och hans son Hunter Bidens arbete i Ukraina efter revolutionen där 2014. Joe Biden leder i mätningarna över vem demokratiska väljare vill se som Trumps motståndare i nästa års presidentval.

"Kämpar för er"

Trump har gått till attack mot riksrättsförfarandet och kallat det för politiskt motiverad "häxjakt". I en video som han lagt ut på Twitter går han till hårt angrepp mot Demokraterna och säger att "vårt land står på spel mer än någonsin tidigare".

I talet riktar han sig direkt till sina anhängare och anklagar Demokraterna för att ta ifrån medborgarna deras vapen, deras sjukvård, rösträtt och frihet.

– De försöker stoppa mig för att jag kämpar för er, säger han och tillägger att han "aldrig kommer att låta det hända".

Publicerad:

LÄS VIDARE