Guaidó godtar inte ”falsk” valmyndighet

TT-Reuters

Publicerad 2020-06-14

Venezuelas oppositionsledare Juan Guaidó säger att oppositionen inte kommer att erkänna en falsk valmyndighet. Bilden är från huvudstaden Caracas tidigare i juni.

Oppositionen i Venezuela kommer inte att erkänna en "falsk" valmyndighet, meddelar oppositionsledaren Juan Guaidó efter att högsta domstolen utsett en ny ledning för organet.

Valmyndigheten CNE ska övervaka det parlamentsval som är tänkt att äga rum i Venezuela senare i år, ett val som ännu inte fått något datum. Enligt högsta domstolen TSJ ska det ske under ny ledning, men oppositionen anser att beslutet är ett försök att rigga valet.

Enligt Guaidós allierade ska myndighetens nuvarande ledning sitta kvar.

"Den nuvarande legitima nationalförsamlingen kommer att fortsätta så länge ingen giltig konstitutionell valprocess för att ersätta den har hållits", twittrar oppositionelle Henry Ramos.

Enligt Venezuelas grundlag har kongressen makten att utse ledare för CNE. Trots det utsåg domstolen, som anses vara lojal mot president Nicolás Maduros regering, under fredagen en ny ledning med hänvisning till att kongressen misslyckats med det.

Det allra viktigaste är att avsätta Maduro före årsskiftet, säger Guaidó som uppger att nationalförsamlingen, som kontrolleras av oppositionen, kommer att gå vidare med att välja sina egna ledare för CNE.