Gift tyskt par delar på ambassadörsjobb

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tysklands utrikesminister Heiko Maas går med på att ett gift par ska dela ambassadörsposten i Slovenien. Arkivbild.
Foto: Kay Nietfeld/DPA/AP/TT
Tysklands utrikesminister Heiko Maas går med på att ett gift par ska dela ambassadörsposten i Slovenien. Arkivbild.

Utrikesdepartementet i Berlin har utsett 45-åriga Natalie Kauther till ny ambassadör i Slovenien – liksom hennes 43-årige make Adrian Pollmann.

Det är första gången Tyskland ger ett gift par samma ambassadörsjobb – tanken är att de på så sätt ska kunna balansera arbete och privatliv på ett jämställt sätt.

De båda diplomaterna har gått hand i hand genom stora delar av livet, inte bara privat utan också professionellt. Båda anställdes av tyska UD för 15 år sedan och de har tre barn som är sju, åtta och tio år gamla.

Paret kom själva på idén att dela på jobbet, och utrikesminister Heiko Maas gick med på att testa.

– Det huvudsakliga motivet till den här modellen var insikten att vi vill och behöver tillbringa mer tid med våra barn, säger Adrian Pollmann till tv-kanalen ARD.

Han kommer att vara ambassadör i åtta månader, innan hans fru tar över i åtta månader. Och så kommer de att rotera i fyra år.

De har tidigare delat jobbet som biträdande ambassadör i Bosnien och Hercegovina.

Paret medger att deras personligheter är väldigt olika, men hoppas att det inte ska medföra några diplomatiska förvecklingar.

– Jag är inte särskilt oroad över att det kommer att bli stora klyftor eller skillnader mellan faserna, säger Pollmann.

Schweiz har tidigare utsett ett par till ambassadörsposten i Thailand, och Frankrike har gjort det för samma uppdrag i Kroatien.

Publicerad:

LÄS VIDARE