Dödssiffran stiger – 321 döda

FBI skickar agenter till Sri Lanka

Publicerad 2019-04-23

Dödssiffran efter terrorattentaten i Sri Lanka stiger från 290 döda till 321, rapporterar Reuters.

40 personer har nu gripits – man har bland annat förhört en syrisk medborgare.

– Utan hjälp från ett internationellt nätverk hade man inte kunnat genomföra dessa attacker, säger hälsoministern Rajitha Senaratne.

Dödsoffran i bombdåden i Sri Lanka har nu stigit till 321 döda. Försvarsministern i landet har sagt att tisdagen kommer att vara en nationell sorgedag.

”Hjälp från utlandet”

Regeringen har sagt att det är den militanta islamistiska gruppen, National Thowheed Jamaath, som ligger bakom bombdåden tillsammans med vad man misstänker är internationell uppbackning. Utredningen fokuserar just nu på hur gruppen kunde genomföra attackerna och vilken hjälp som de kan tänkas ha fått.

– Vi tror inte att dessa attacker hade kunnat genomföras utan hjälp från utlandet, säger Rajitha Senaratne.

En syrisk medborgare som misstänks haft inblandning har gripits och och förhörts, uppger flera källor för Reuters.

40 personer gripna

Presidenten Maithripala Sirisena har tidigare sagt att han kommer söka internationell hjälp med utredningen. Washington Post rapporterar att agenter från FBI kommer skickas till Sri Lanka för att bistå i utredningen. FBI har även erbjudit forensisk expertis för att analysera bomberna som använts.

Enligt lokala myndigheter har man gripit 40 personer som är misstänkta för terrorattackerna. Det är främst lankeser som gripits, men polisens talesperson Ruwan Gunesekera säger att man utreder om det finns kopplingar till utlandet, skriver Reuters.

Beskrivs som ”skal för IS”

Underrättelsetjänster har rapporterat att terrororganisationer från andra länder kan ligga bakom dåden. I ett officiellt uttalande från presidenten kommer man att genomföra vissa anti-terroriståtgärder som kommer att ge polisen ytterligare befogenheter.

En myndighetsperson har beskrivit gruppen National Thowheed Jamaath som ett skal för IS och den ska ha varit aktiv i östra delen av landet där den största delen av landets muslimska befolkning bor, det skriver Washington Post.