Varför dör så få tyskar i covid-19?

Pontus Ahlkvist/TT

Publicerad 2020-05-15

En allmänläkare testar en kvinna i ett garage på bakgården av sin praktik i Kreuzberg, Berlin.

Tyskland är Europas största land sett till folkmängden. Trots det dör långt färre i covid-19 än i alla andra stora europeiska länder, även i absoluta tal.

Hur kommer det sig?

En befolkning på 83 miljoner. Och färre än 8 000 dödsfall.

I takt med att coronaviruset skördat allt fler offer växer omvärldens intresse för Tyskland, som till skillnad från länder som Frankrike, Spanien, Italien och Storbritannien har lyckats med konststycket att både hålla nere antalet döda och undvika en fullskalig nedstängning av samhället. Hur då?

Det korta svaret: massivt testande och en välfungerande sjukvård, enligt tyska experter som TT har talat med.

– Tyskland har genomfört väldigt många tester, framför allt i öppenvården. På så vis har man relativt tidigt kunnat identifiera och isolera smittade, säger professor Uwe Janssens, chef för medicinkliniken på St Antonius-sjukhuset i Eschweiler och ordförande för Tyska föreningen för intensiv- och akutsjukvård (DIVI).

Låg ribba för tester

Tysklands federala smittskyddsmyndighet Robert Koch-institutet (RKI), som har en liknande roll som svenska Folkhälsomyndigheten i arbetet med att samordna insatserna mot coronapandemin, ger en liknande bild av skälet till de låga tyska dödstalen.

– Det man kan säga säkert är att det testas mycket i Tyskland. Och tittar man på andelen positiva svar av de genomförda testen så pendlar den nu mellan 3 och 5 procent. Det är relativt bra, eftersom det visar att ribban för att testa är lägre än i många andra länder, säger Susanne Glasmacher, biolog och pressekreterare på RKI.

– Det är nog en viktig förklaring, kanske till och med den viktigaste.

Många iva-platser

Även den tyska sjukvårdens uppbyggnad och kapacitet kan spela roll. Landets primärvård bygger på ett system av husläkarmottagningar, och både antalet vårdplatser och intensivvårdsplatser per capita är betydligt större än de flesta jämförbara länder.

Karl Lauterbach, socialdemokratisk ledamot i förbundsdagen och professor i epidemiologi, tycker att tyskarna själva varit bra på att anpassa sig till situationen, något som kan ha bidragit.

– När läget i Italien började bli tydligt reagerade många väldigt snabbt, med ett slags frivillig lockdown. Sedan förstärktes den här nedstängningen politiskt, först genom förbud mot arrangemang, sedan genom kontaktrestriktioner och stängda skolor, säger han.

Mindre aerosolsmitta

– Vi har också ett väldigt bra sjukvårdssystem med många iva-platser, respiratorer och hög testkapacitet. Det har gjort att vi har kunnat ge bra vård även åt äldre, vilket har hållit nere dödligheten i underventilering.

TT: Men nu börjar Tyskland stegvis öppna samhället igen. Kommer vi att se fler smittade och döda nu?

– Jag hoppas inte det. Nu kommer sommaren och många håller sig utomhus, vilket gör att aerosolsmitta minskar. Folk bär munskydd och håller i allmänhet avstånd. Men det kan bli en andra våg i höst.

Ytterligare en faktor som ibland nämns är förbundskansler Angela Merkels bakgrund som forskare i fysikalisk kemi, något vissa experter har lyft fram som en fördel.

På andra håll är det sämre beställt med det vetenskapliga förhållningssättet, tycker Uwe Janssens på DIVI. Han syftar på Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som innan han själv insjuknade i covid-19 länge fortsatte att skaka hand med folk – däribland coronapatienter – trots uppmaningar från sina rådgivare att sluta.

– Att en politiker i ansvarig position är så oansvarig... Det finns knappt ord för det, säger han.