Återvunnen giftplast blev skor i Kina

TT-AFP

Publicerad 2019-10-25

Återvunnen plast med rester av kemikalier blev skor på en fabrik i Kina. Nu har italiensk polis sprängt en liga ledd av en ökänd maffiaboss. Obs att bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild.

Italiensk polis har sprängt en liga som specialiserat sig på att sända förorenat plastmaterial till Kina för skotillverkning. Skor med rester av bekämpningsmedel och gödningsmedel har sedan sålts i Italien.

Tio personer har gripits och ytterligare fem har satts i husarrest. De gripna misstänks bland annat för utpressning, olaga vapeninnehav, misshandel och olaga avfallshantering.

Claudio Carbonaro pekas ut som ligans ledare. Han är en maffiaboss som enligt polisen låg bakom över 60 mord under 1980- och 1990-talen. Han övergick till att samarbeta med myndigheterna men återvände 2013 till Sicilien och tog över ledningen av en maffiafamilj.

Handeln med förorenad plats beskrivs av polisen som extremt lönsam. Tillslaget gjordes efter en fyra år lång utredning som inleddes med ett beslag i Rom av skor tillverkade av giftigt material.