Hård kritik mot Donald Trump efter Syrienbeslut

Kritikstorm från vanligtvis Trumplojala republikaner

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Trump fattade i helgen beslut om att dra bort amerikanska trupper från Syrien och bereda väg för en turkisk offensiv.

Det kurdledda SDF, som samarbetat med USA mot IS, varnar nu för ett fullskaligt krig i området.

Och Trump får även hård kritik på hemmaplan, även från partikamrater.

Efter ett telefonsamtal med Turkiets president Tayyip Erdogan fattade president Trump i helgen ett beslut att dra tillbaka sina trupper från norra Syrien, för att bereda väg för en turkisk offensiv.

Området kontrolleras nu av den USA-stödda SDF-milisen, som i sin tur leds av den kurdiska YPG-milisen.

”Säkerställer en comeback för IS”

Turkiet betraktar YPG som en terrorgrupp med nära band till den kurdiska PKK-gerillan. Beslutet har lett till att kurdiska SDF nu varnar för en förvärrad situation och ”ett fullskaligt krig” i området.

Den amerikanska presidentens agerande har väckt ilska hos många parter, även inom det republikanska partiet på hemmaplan.

Under måndagen ställde sig många republikaner kritiska till beslutet.

Senator Lindsey Graham som vanligtvis är lojal mot Trump kallade beslutet för ”en begynnande katastrof”. Han fortsatte och befarade att Trumps agerande ”säkerställer en comeback för IS” och ”tvingar kurderna att liera sig med Assad och Iran”.

Nikki Haley: ”Stort misstag”

Vidare skrev Graham att beslutet ”förstör Turkiets relationer med den amerikanska kongressen” och att det är ”en fläck på USA ära” att överge kurderna som man varit allierade med under kampen mot terrororganisationen IS.

Nikki Haley, som arbetade som Trumps och USA:s sändebud i FN, kallade beslutet ”ett stort misstag” och twittrade:

”Vi måste alltid backa upp våra allierade om vi förväntar oss att de ska backa upp oss. Kurderna var viktiga i vår framgångsrika kamp mot IS i Syrien”.

Även Mitch McConnell, republikanernas talman i senaten, kritiserade Trump. Under måndagen släppte han ett pressmeddelande där han slog fast att en majoritet av republikanerna i senaten inte höll med presidentens beslut om reträtt.

”Jag uppmanar presidenten att utöva amerikanskt ledarskap och hålla ihop vår multinationella koalition för att besegra IS och förhindra konflikt mellan vår Nato-allierade Turkiet och våra lokala anti-terroristpartners i Syrien”, skrev han.

”Vi måste alltid backa upp våra allierade om vi förväntar oss att de ska backa upp oss.” twittrade Nikki Haley. Arkivbild.
Foto: Jose Luis Magana / TT NYHETSBYRÅN
”Vi måste alltid backa upp våra allierade om vi förväntar oss att de ska backa upp oss.” twittrade Nikki Haley. Arkivbild.

”Ett svek”

Senator Marco Rubio höll med sina partikamrater. ”Om uppgifterna rörande USA:s reträtt i Syrien är korrekta, har Trumpadministrationen gjort ett allvarligt misstag som kommer få konsekvenser för långt fler än Syrien”, skrev han på Twitter.

Mike Huckabee, före detta guvernör i Arkansas och vanligtvis lojal Trumpsupporter, twittrade att det var ”ett enormt misstag” att överge kurderna och varnade för konsekvenserna.

Den republikanske senatorn Mitt Romney gick ett steg längre och kallade beslutet för ett ”svek”.

Susan Collins, republikansk senator, kallade beslutet ”fruktansvärt oklokt” i en intervju med NBC News.

”Min stora och oöverträffade visdom”

Donald Trump själv bemötte den interna kritikstormen med att skriva på Twitter att han kommer vidta åtgärder om turkarna begår några övertramp gentemot kurderna.

Han hotade då med att straffa Turkiet ekonomiskt.

"Som jag har förklarat mycket starkt vid tidigare tillfällen, och för att upprepa mig, om Turkiet gör någonting som jag, i min stora och oöverträffade visdom, betraktar som att överskrida en gräns, kommer jag att fullständigt förstöra och utplåna Turkiets ekonomi (jag har gjort det tidigare)", skrev presidenten på Twitter.

1 av 5 | Foto: Evan Vucci / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump får ta emot kritik från de som vanligtvis är lojala.
Publicerad:

LÄS VIDARE