Putin och Erdogan om Syrien: Ska skapa terrorfri zon

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

President Putin och Erdogan har under dagen diskuterat Syrien i ryska Sotji.

Nu meddelar de att det ska införas en ”terrorfri zon” i norra Syrien.

Kurdiska YPG får 150 timmar på sig att ta sig minst 30 kilometer från turkiska gränsen.

I kväll löper tidsfristen ut för det fem dygn långa eldupphör i Syrien som Turkiet och USA i förra veckan kom överens om. 

Erdogan har tidigare krävt att den kurdiskdominerade YPG-milisen ska dra sig tillbaka och lämna en 120 kilometer lång zon intill den turkisksyriska gränsen. Efter att YPG-milisen har lämnat området ska zonen sedan utökas till cirka 450 kilometer. Innan det har skett kommer Turkiets offensiv i Syrien att fortsätta, har Erdogan tidigare sagt. 

Erdogan och Putin.
Foto: Sergei Chirikov / TT
Erdogan och Putin.

Ryssland har fått en ledande roll i nordöstra Syrien sedan den amerikanska militären drogs sig tillbaka och lämnade från området. Vladimir Putin, som ses som allierad av både Syrien och Turkiet, gör enligt experter allt för att ta över taktpinnen i nordöstra Syrien.

Efter dagens möte meddelar de Putin och Erdogan att de kommit fram till vad de kallar ”en avgörande lösning i konflikten” i nordöstra Syrien, skriver TT.

Efter mötet uppgavs att de ska skapa en ”terrorfri säkerhetzon” i området.

– Vi hade ett väldigt produktivt möte med våra ryska motparter i dag, sa en turkisk tjänsteman, skriver TT.

I praktiken ska det innebära att de vill att kurdiska YPG-milisen ska dra sig tillbaka – minst 30 kilometer från den turkiska gränsen. Deadline för tillbakadragandet är 150 timmar, enligt Middleast Eyes Turkietkorrespondenten.

Om 150 timmar ska turkiska och ryska styrkor gemensamt patrullera inom ett område i Syrien tio kilometer från den turkiska gränsen.

Under kvällen kom också besked från kurdiska representanter om att de dragit sig tillbaka från området inför den tidsfrist på tisdagskvällen som Erdogan utlyst enligt överenskommelsen om eldupphör, skriver TT.

Rysslands president Vladimir Putin ska ha pratat med den syriske presidenten Bashar al-Assad efter mötet med Erdogan.

Enligt Putin ska Assad ha tackat och ”uttryckt sitt full stöd för resultatet och meddelat de syriska gränstruppernas beredskap att tillsammans med rysk militärpolis ta sig till gränsen mellan Turkiet och Syrien”.

Putin ska ha sagt att högsta prioritet är att ”återupprätta Syriens territoriala integritet”, rapporterar Reuters.

Publicerad:

LÄS VIDARE