Fem punkter: Våldsvågen i Stockholm

Uppdaterad 2023-01-22 | Publicerad 2023-01-21

Nätter av skottlossningar och explosioner avlöser varandra.

Ett krig om narkotikamarknaden i Sundsvall – som styrs av två gängmän som bor utomlands.

Detta är vad vi vet om våldsvågen i Stockholm.

1. 24-åringen och den ”Kurdiske räven”

Många av våldsdåden kopplas till en konflikt mellan en 24-åring med en ledande ställning i Dalen-nätverket, och en 36-åring från Uppsala som kallas ”Kurdiska räven”. Namnet kommer från hans tidigare användarnamn på Encrochat, ”Foxkurdish”. Konflikten tros handla om att 24-åringen styr narkotikamarknaden i Sundsvall, och att Kurdiska räven vill ta över denna.

Under natten mot lördag skedde fyra dåd runt om i Stockholm – ett mord i Solna, en skottlossning mot en lägenhet i Fruängen och en lägenhet i Tumba och en handgranatdetonation i Skarpnäck. Därtill avvärjdes en skjutning i Hammarbyhöjden. Samtliga händelser utom den i Skarpnäck tros hänga samman med konflikten mellan 24-åringen och den Kurdiska räven, men det kan även finnas andra motivbilder.

”Kurdiska räven”.

2. Angreppen mot anhöriga

Då både 24-åringen och Kurdiska räven befinner sig utomlands riktar båda sidor istället in sig på anhöriga och personer med olika kopplingar till huvudmännen. Skjutningar i Kallhäll och Märsta, och sprängningar mot en restaurang på Södermalm samt i Kista, tros vara riktade mot 24-åringens håll. Medan en detonation i Uppsala och en beskjutning mot en bostad i Husby varit hämndaktioner, mot Kurdiska räven.

3. Adresserna som bevakas

Polisen har en god bild av vilka man befarar ska drabbas härnäst. Därför har man satt ett flertal adresser under bevakning, enligt Aftonbladets uppgifter. Flera av dem är centralt belägna i Stockholm, andra i huvudstadens utkanter. Enligt Aftonbladets uppgifter skedde åtminstone två händelser under natten mot lördag på adresser som var aktuella för bevakning.

En sprängning inträffar vid en restaurang på Södermalm

4. De andra konflikterna

Det finns ytterligare minst tre våldskonflikter som pågår samtidigt i Stockholm, enligt Aftonbladets uppgifter. Mordet i Rinkeby på juldagen kopplas till en misstänkt hämndspiral efter mordet på artisten Nils ”Einár” Grönberg i oktober 2021. Mordet i Vällingby på nyårsafton kopplas till en konflikt mellan två kriminella nätverk i Hässelby. Och det pågår även en strid mellan två rivaliserande nätverk i Farsta.

Polis på plats vid huset i Uppsala.

5. Polisen inleder särskild händelse

På fredagen kom beskedet att Stockholmspolisen inleder en så kallad särskild händelse, för att utreda brotten. Man har lånat in 190 polisanställda från andra regioner.

Tre konflikter har färgbedömningen röd – den högsta risken för fortsatt våldsbrottslighet. När detta tillkännagavs på en presskonferens utredde man 21 händelser från den 25 december och framåt – under natten till lördag tillkom ett flertal. Bland annat ett mord i Solna.

Poliskällor uppger för Aftonbladet att man går på knäna, och att personal utan större utredningsvana sätts på att utreda grova brott. En källa säger till Aftonbladet att man tror att våldsspiralerna kan förvärras ytterligare framöver.

– Vi måste klara av allting men just nu så måste vi bryta den här spiralen och vi har satt en tidshorisont på två veckor för att komma i fas igen, sa Mattias Andersson, polisregionchef i Stockholm, till Aftonbladet under fredagen.