Varmare vindar mellan EU och Israel

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2022-10-03

Utrikesminister Ann Linde (S) på väg in till EU:s associeringsrådsmöte med Israel i Bryssel på måndagen.

För första gången på tio år samlas EU och Israel till formella samarbetssamtal om allt mellan utbildning och energi.

Bättre att prata än inte alls, konstaterar utrikesminister Ann Linde (S) i Bryssel.

Så kallade associeringsråd är de möten som EU regelbundet har med allehanda länder i närområdet som unionen har olika avtal med, allt från Georgien och Ukraina till Egypten och Marocko.

Det gäller även Israel – även om associeringsråden i det fallet legat nere ända sedan 2012, på grund av oenighet i synen på fredsprocessen i Mellanöstern.

Men på måndagen var det dags igen.

– Det här är bästa sättet för att uppriktigt engagera oss i många frågor som är av gemensamt intresse och särskilt fredsprocessen och stabiliteten i hela Mellanöstern, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell inne på mötet i Bryssel.

– EU är Israels främsta handelspartner men vi delar mer än bara ekonomiska intressen. Vi delar liberala och demokratiska värderingar, svarar Israels premiärminister Yair Lapid, uppkopplad på länk från hemlandet.

Gemensamt uttalande

På plats i Bryssel fanns bland andra utrikesminister Ann Linde, som är särskilt nöjd med att alla EU-länder redan på förhand enats om ett gemensamt uttalande.

– Vi har kommit till slutsatsen att fast det inte finns några konkreta framsteg i fredsprocessen så är det bättre att ha en direkt dialog med Israel, säger Linde.

– I det uttalande som alla 27 länder enats om så står det inte bara om samarbete inom till exempel handel, innovation och utbildning utan också mycket tydliga och skarpa formuleringar som gäller fredsprocessen, om att den ska bygga på folkrätten, Jerusalem som huvudstad för båda staterna och att EU är emot bosättningspolitiken, tvångsförflyttningar och så vidare, säger utrikesministern.

Kriget i Ukraina

Utöver rena samarbetsfrågor var även Rysslands krig i Ukraina ett tungt ämne för diskussionerna. EU vill gärna få med sig Israel i skarpare fördömanden av Ryssland. Än så länge har Israel valt att inte införa de omfattande sanktioner som EU och övriga delar av västvärlden ställt sig bakom.

– Från EU:s sida understryker vi hur viktigt det är att man har en internationell enighet om att fördöma både kriget och också de nyligen beslutade annekteringarna, säger Ann Linde.

– Demokratierna måste sluta sig samman för att hantera konsekvenserna av det här kriget, säger Josep Borrell.