Oroligt i Paris efter dödsskjutning – polis sköt tårgas mot demonstranter

Publicerad 2022-12-24

Tre personer sköts till döds vid ett kurdiskt kulturcenter i Paris under gårdagen.

På julafton samlades tusentals människor på huvudstadens gator för att demonstrera.

31 poliser skadades.

Under gårdagen skakade en dödsskjutning den franska huvudstaden Paris. Tre personer miste livet och flera skadades när en 69-årig man öppnade eld vid ett kurdiskt kulturcenter.

Åklagarmyndigheten säger i ett uttalande att man nu misstänker att ett rasistiskt motiv ligger bakom dådet. Mannen, som är känd av polisen sedan tidigare, är misstänkt för mord och vapenbrott, enligt Reuters.

På julafton samlades tusentals arga människor vid Place de la Republique i de östra delarna av huvudstaden. Aktivister, politiker och antirasismgrupper samlades alla för att visa sitt missnöje efter dådet.

– Vi vet att vi är hotade. Kurder i allmänhet, kurdiska aktivister och militanter. Frankrike är skyldig oss skydd, säger Berivan Firat, talesperson för det kurdiska demokratiska rådet CDK-F, till BFM TV.

Polis fick avfyra tårgas

Nyhetsbyrån AP skriver att demonstrationen på det stora hela varit lugn, även om polis tvingades rycka in när några få människor blivit våldsamma. Bilar ska ha saboterats och välts och flera små bränder ska ha startats på gatorna.

Ungdomar ska ha kastat föremål mot polisen som svarade med att avfyra tårgas. Avgångar på flera tunnelbanelinjer har ställts in som en säkerhetsåtgärd i samband med oroligheterna.

BFM TV rapporterar att 31 poliser ska ha fått lindriga skador i samband med demonstrationerna. En demonstrant ska ha skadats, enligt kanalen.

Oroligheterna inträffade trots att polischefen i Paris tidigare under dagen träffat medlemmar och representanter från kurdiska organisationer för att prata om risken för våldsamheter under demonstrationerna.

Landets inrikesminister Gerald Darmanin säger i ett uttalande att den 69-årige mannen agerade ensam och inte tillhörde någon extremistgrupp eller radikal rörelse.