Kristersson: Nu har Sverige gjort sitt

Publicerad 2023-05-31

När Sveriges nya antiterrorlag träder i kraft på torsdag har Sverige gjort sitt för att uppfylla Turkiets Natokrav.

Det skriver statsminister Ulf Kristersson i en debattartikel i Financial Times.

”I slutändan är det bara Vladimir Putin som har någonting att vinna på att Sverige hålls utanför Nato”.

Den främsta orsaken till att Sveriges Nato-dörr hållits stängd har, enligt Turkiet, varit landets stora problem med den terrorstämplade organisationen PKK:s aktiviteter i Sverige.

Men från och med den 1 juni är det inte längre ett problem, uppger Ulf Kristersson.

I en debattartikel i Financial Times skriver statsministern att Sverige, med den nya antiterrorlagen som då träder i kraft, tagit det sista klivet för att uppfylla Turkiets Natokrav.

”Med bara fem veckor till toppmötet i Vilnius är det dags att på allvar överväga Sveriges ansökan till Nato”.

”Stöder Turkiet fullt ut”

Vidare skriver Kristersson att Sverige är redo att vara en aktiv och lojal allierad både i försvarsalliansen och mot Turkiet.

Statsminister Ulf Kristersson (M).

”Sverige stöder Turkiet fullt ut mot alla hot mot landets nationella säkerhet och fördömer alla terroristorganisationer, inklusive PKK, som utför attacker mot landet”.

Kristersson uppger även att hotet mot Sverige ökat under flera år och att det stegrat i takt med den senaste tidens koranbränningar och desinformationskampanjer om att svensk socialtjänst omhändertar muslimska barn.

”Vi lever i en allt farligare värld. Vid sidan av statliga aktörer utgör även terrorister och våldsbejakande extremister ett allvarligt hot. Sverige har stått under ett förstärkt terrorhot sedan 2010”.

Förstärkt närvaro i Östersjön

Kristersson lyfter att Sverige har ett ”starkt försvar” och att man med det kommer kunna bidra till Natos förstärkta närvaro framåt i bland annat Östersjöregionen.

Västländerna har enats efter invasionen och stöttat Ukraina militärt samtidigt som Sverige övergett mer än 200 år av militär alliansfrihet i sin ansökan till Nato, säger Kristersson.

”I slutändan är det bara Vladimir Putin som har någonting att vinna på att Sverige hålls utanför Nato”.

Statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Erdogan.

Följ ämnen i artikeln