Fullt och överbelagt överallt på svenska häkten

Misstänkta sätts i besöksrum

Publicerad 2023-05-26

Antalet anhållna och häktade ökar men platserna räcker inte till.

Nu är det nästan helt fullt på alla landets häkten och arrester.

– Det är extremt ansträngt i hela Sverige, säger Torbjörn Nyberg, enhetschef på Kriminalvården.

Under de senaste veckorna har läget varit mycket ansträngt på häktena i landet.

Kriminalvården har cirka 2 500 fasta häktesplatser, men har därutöver omkring 300 beredskapsplatser i drift främst genom att placera två häktade i samma rum.

– Alla häkten är fulla och vi har överbeläggning överallt. Sedan några veckor tillbaka har en del häktade även varit kvar i polisens arrester, och vi arbetar för fullt för att lösa situationen, säger Torbjörn Nyberg, enhetschef på Kriminalvården.

Just nu försöker Kriminalvården få ihop pusslet genom att hitta nya platser och rum till de intagna, samtidigt som de också snabbare försöker flytta personer som redan fått sin dom ut till en anstalt.

– Vi gör det vi kan både kortsiktigt och långsiktigt för att få ut dem som väntar på en anstaltsplats, säger Torbjörn Nyberg.

Torbjörn Nyberg.

”Aldrig varit med om något liknande”

Tittar man på landets arrester och anstalter målas en liknande bild upp. Förutom att extrapersonal måste sättas in på arresterna överbeläggs rummen på landets anstalter.

– På tio år har jag aldrig varit med om något liknande, uppger en källa för Aftonbladet.

I vissa fall får häktade personer åka till andra delar av landet, om det lösgörs en plats på något häkte.

– Även på häktena får många personer dela rum nu. Ibland får man även belägga besöksrum, vilket inskränker på besökstiderna, säger Torbjörn Nyberg.

Häktet i Östersund.

Tvingas till anpassningar

Men i många fall räcker det inte med att överbelägga rum. Många gånger tvingas personalen till landets häkten också till anpassningar i verksamheten.

– Det leder till att vi inte kan göra så mycket som vi vill, som när det kommer till isoleringsbrytande åtgärder eller besökstider, till exempel. Personalen gör ett fantastiskt jobb, men det är en pressad arbetssituation då det både är fullt och överfullt.

Torbjörn Nyberg säger också att han hoppas att situationen ska förbättras under de kommande veckorna. I sommar väntas också fler häkten öppna – bland annat i Högsbo, Ystad och Nyköping.

– Vi jobbar hårt för att öka platserna på både häktena och anstalterna samtidigt som vi gör allt vi kan för att ingen ska vara kvar på arresten, säger Torbjörn Nyberg.

Följ ämnen i artikeln