Odlar ”självmordsväxt” i en bur hemma

Brittiske Daniel tröttnade på geranium – satsade på livsfarlig planta

Publicerad 2022-11-06

Daniel Emlyn-Jones, 49, med sin gympie-gympie.

Gympie-gympie är inget för fegisar.

Vi pratar om världens giftigaste växt.

Eller självmordsplantan som den också kallas.

Den som haft närkontakt med växten kan plågas i över ett år, om man inte tar bort hullingarna från huden. Enligt uppgift känns det som att ”bli bränd med het syra och få elektricitet genom kroppen på samma gång”. Smärtan från varje hulling intensifieras efter 20–30 minuter.

En man som enligt uppgift använde plantans blad istället för toapapper stod inte ut med smärtan utan tog sitt liv, skriver Daily Mail.
En som trotsar faran är brittiske trädgårdsfantasten Daniel Emlyn-Jones, 49, i Oxford. Han tröttnade på att odla geranium, som han säger, och ville ha lite mer spänning i sitt liv. Nu odlar han gympie-gympien i en bur.

– Efter att ha odlat bananer i trädgården på framsidan, tänkte jag att gympie-gympie-plantan skulle vara intressant. Jag tänkte att den skulle ge lite mer spänning i trädgårdsarbetet, säger han till tidningen.

Gympie-gympie, dendrocnide moroides, finns i naturligt tillstånd i regnskogsområden i södra Queensland i Australien och i Malaysia. Den tillhör nässlefamiljen urticaceae och kan bli uppåt fem meter hög, men är oftare upp till en meter hög.
Daniel ser till att hålla buren låst och har satt upp en skylt som varnar besökare för den giftiga plantan.

Följ ämnen i artikeln