Partiledaren erkänner: ”Det var ett misstag”

Dansk folkeparti gör ett sista desperat försök

Publicerad 2022-11-01

KÖPENHAMN. Morten Messerschmidt står utanför Centralstationen och delar ut påsar med en croissant och ett flygblad. Ett sista desperat försök att i valspurten värva väljare så att Dansk folkeparti inte åker ur folketinget.

I en intervju med Aftonbladet erkänner partiledaren att det var ett misstag att inte gå med i regeringen när partiet hade chansen.

Pendlarna strömmar in och ut från stationen denna blåsiga och gråmulna valdag. I Danmark är det en vanlig arbetsdag.

Många tar emot den bruna påsen som Messerschmidt räcker fram iklädd en mörkblå manchesterkavaj, blåjeans och en stor halsduk, men en dam ryggar förskräckt tillbaka när hon ser flygbladet med Dansk folkepartis logga på.

Det är nya tider för Morten Messerschmidt och hans parti, som i valet 2015 fick 21 procent av rösterna men som nu slåss för att överleva.

Morten Messerschmidt delar ut croissanter och flygblad vid Centralstationen i Köpenhamn.

Dansk folkeparti, som är systerparti till svenska SD, har tvingats ändra sitt budskap när invandring och kriminalitet inte längre står högst upp bland väljarnas hjärtefrågor.

På en valaffisch står det ”En hjälpande hand – nu”. Där räknas tre av partiets krav upp; momsfri mat, sänkta avgifter på bensin och diesel och mer pengar till pensionärerna.

Det enda som påminner om det ”gamla” Dansk folkeparti är ett plakat bredvid med texten ”Danmark först” och en stor dansk flagga mot en blå himmel.

Jag frågar Morten Messerschmidt vilken som är deras stora valfråga i år när invandring och kriminalitet hamnat i bakgrunden.

Mjukare framtoning

– Den ekonomiska krisen är en viktig fråga för oss och för många danskar. Många är rädda för hur de ska ta sig igenom de närmaste månaderna när det blir kallt. Många tvingas stänga av sina element eftersom de är rädda att de inte ska kunna betala sina elräkningar.

Det enda som påminner om det "gamla" Dansk folkeparti är ett plakat bredvid med texten "Danmark först".

Prövar ni en mjukare framtoning nu när ni säger att folk behöver hjälp?

– Det är det relevanta budskapet för vår tid. Ekonomin är den viktigaste frågan inte bara i Danmark utan över hela Europa där folk undrar hur de ska överleva vintern.

Ni har rasat i opinionsmätningarna. Vad är förklaringen?

– Det har varit en omvälvande tid i dansk politik där vi fått tre nya partier. Det påverkar givetvis ett parti som mitt. Vi har också haft interna problem.

Sedan slår han ut med händerna i en gest av normalitet.

– Det är normalt att politiken går upp och ner. Jag var där när vi stod på toppen och jag är här nu och kämpar för att ta oss tillbaka. Det som definierar ett parti är inte om du har bra eller dåliga opinionssiffror utan om du fortsätter kämpa för det du tror på och lyssnar på folk.

Dansk folkeparti vill nu ha momsfri mat, sänkta avgifter på bensin och diesel och mer pengar till pensionärerna.

Dansk folkepartis strategi har alltid varit att stå utanför regeringen och i stället fungera som stödparti för att få igenom sina krav. Nu erkänner Morten Messerschmidt att det varit en felaktig taktik.

Moderaterne avgör

– Det var ett misstag 2015 att vi inte gick med i regeringen. Om det finns en chans efter det här valet att bli del av en regering så kommer vi definitivt att ta den. En av våra slutsatser är att det verkliga inflytandet i politiken får man inne i en regering. Inte när man står utanför.

Det är osäkert om ni klarar tvåprocentsspärren och kommer in i folketinget. Om ni misslyckas kommer du ändå att stanna som partiledare?

– Ja, självklart. Jag är dedikerad till vårt projekt. Men alla våra opinionssiffror är på väg upp så jag är säker på att vi kommer in.

De stora glansdagarna är förbi. Men Morten Messerschmidt är säker på att Dansk folkeparti kommer in i folketinget.

Har ni tagit skada av att nya partier gjort ännu stramare invandringspolitik till sin huvudfråga?

– Det är normalt när du har en bra produkt och andra kopierar den, att väljarna gärna vill testa andra partier. Men jag tror de kommer att upptäcka att det är Dansk folkparti som kan leverera lösningar för framtiden.

Messerschmidt återgår till att dela ut bruna påsar med croissanter och flygblad. Nu har han fått konkurrens av det borgerliga partiet Venstre som också valspurtar in i det sista.

Morten Messerschmidt jagar röster in i det sista.

Ingen kan vara riktigt säker på hur det går.

Opinionsmätningarna säger att varken vänstern med socialdemokraterna i spetsen eller högerblocket med Venstre som största parti får en egen majoritet. I stället kan ett helt nytt parti, Moderaterne, och dess ledare, tidigare statsministern Lars Lökke Rasmussen bli de som avgör vem som tar makten.

Det enda danskarna kan vara helt säkra på är att i morgon vaknar landet till en ny politisk verklighet.