Svält och torka – svåra kriser väntar 2023

TT

Uppdaterad 2022-12-21 | Publicerad 2022-12-15

Somalia står på randen till en svältkatastrof, till följd av klimatförändringar och konflikter.

Det visar en rapport från hjälporganisationen International Rescue Committee (IRC) om de värsta kriserna som väntar världen nästa år.

IRC har i sin årliga rapport listat de 20 länder som löper störst risk för nya eller förvärrade humanitära katastrofer under det kommande året.

Överst på listan hamnar för första gången Somalia, som enligt IRC kan drabbas av en aldrig tidigare skådad torka och hungersnöd under nästa år. Människor har redan förlorat sina liv på grund av torkan, och landet står på randen till en svältkatastrof, enligt rapporten.

Torka och höga matpriser slår hårt mot Somalia, som riskerar att drabbas av en svältkatastrof under nästa år enligt en rapport från IRC. Arkivbild.

Nästa år kan Somalia, liksom Etiopien, komma att drabbas av den sjätte uteblivna regnperioden på rad.

Samtidigt drabbas även invånarna här av de globalt höga matpriserna till följd av Rysslands invasionskrig i Ukraina. Landet, vars livsmedelsproduktion är decimerad av klimatförändringar och konflikter, importerar över 90 procent av sitt vete från Ryssland och Ukraina.

Migranter går i land på Sicilien efter att ha räddats ur Medelhavet. Hundratals migranter från Egypten, Syrien, Pakistan, Bangladesh, Eritrea, Sudan, Etiopien, Somalia har räddats ur havet under 2022.

Våld och torka

På andraplats kommer Etiopien där 24 miljoner människor är drabbade av torka, som nästa år riskerar att förvärras. Samtidigt som konflikter i landet hindrar biståndet att komma fram.

Trots en överenskommelse om vapenvila mellan huvudparterna i konflikten i Tigray kommer rapporter om fortsatt våld mot civila och 28,6 miljoner bedöms vara i behov av humanitärt bistånd.

Afghanistan i kollaps

På tredje plats hamnar Afghanistan, där den ekonomiska kollapsen varit ett faktum sedan talibanerna återigen tog makten över landet i augusti 2021.

Nästan hela befolkningen lever i fattigdom och förbereder sig nu för en lång vinter på svältgränsen.

En 9-årig flicka i arbete i en tegelfabrik i utkanten av Kabul i Afghanistan. Sen landets ekonomi kollapsade efter talibanernas maktövertagande larmar biståndsorganisationer om att antalet afghanska barn som tvingas arbeta ökar.

Ryska invasionen

På tionde plats återfinns Ukraina, där kriget har skapat den största fördrivningskrisen på decennier, enligt rapporten. Ukrainarna står inför en ökad risk att skadas, bli sjuka eller dö, samtidigt som ryska angrepp kan slå ut vatten, elektricitet och värme på vintern för miljoner människor.

En man säljer kyckling på Sholla Market i Addis Abeba. Etiopien var en gång en av Afrikas snabbast växande ekonomier, men nu är läget i landet tuffare. Kriget i dess Tigray-regionen har tagit ny fart, samtidigt som man har den högsta inflationen på ett decennium. Valutarestriktioner, stigande skulder och massiva statliga utgifter för kriget gör livet hårt för landets befolkning.