Alla poliser ska få ut en kroppsburen kamera

Publicerad 2022-11-30

En polis utrustad med kroppskamera. Arkivbild.

Uniformerade poliser i yttre tjänst i hela landet ska under nästa år kunna kvittera ut en kroppsburen kamera inför varje arbetspass.

Planen är att påbörja införandet av kameror inom kort och rulla ut förändringen parallellt i alla regioner. Polisens mål är att vara klar under nästa år, rapporterar Polistidningen.

”Vi har sett att kroppsburna kameror verkar brottsförebyggande och att de minskar risken för den enskilde polisen att utsättas för olika typer av hot och våld. Samtidigt skapas det möjlighet för bättre bevisföring i utredningsverksamheten”, skriver Jenny Larsson, samordnare på Nationella operativa avdelningen, i ett mejl till tidningen.

Hur många poliser, eller kameror, det rör sig om har tidningen inte fått svar på.

Funkar sällan i domstol

Kamerorna kommer inte att vara personliga utan ska kvitteras ut när passet börjar och lämnas tillbaka när det är slut.

Ett antal försök har pågått med kroppsburna kameror, och Brottsförebyggande rådets (Brå) utvärdering kom fram till att de gjorde att poliserna kände sig tryggare.

Däremot var det filmade materialet sällan användbart i domstol. För att filmerna oftare ska kunna användas som bevisning behöver riktlinjerna vara tydligare, exempelvis rörande vilka situationer som ska spelas in, enligt Brå.