Uppgift: Tror att beskedet hjälper Trump i striden

Publicerad 2022-11-19

Donald Trump slår nu tillbaka mot beskedet om att en särskild utredare ska granska honom.

– Jag är bevisligen en av de ärligaste och oskyldigaste människorna någonsin i vårt land, säger expresidenten.

Men hans rådgivare tror att utredningen kan hjälpa honom tillbaka till makten.

Justitieminister Merrick Garland uppgav under fredagen att åklagaren Jack Smith får uppdraget som särskild utredare.

Han ska besluta om Donald Trump bör åtalas för inblandningen i kaoset kring valet, som eskalerade då en mobb stormade Kapitolium när resultatet skulle verifieras av kongressen.

Smith ska också granska anklagelserna om att Trump brutit mot reglerna och tagit med sig hemligstämplade handlingar hem till Florida när han flyttade ut ur Vita huset.

Donald Trump höll ett tal på sin klubb Mar-a-Lago i Florida sent i natt.

”Superradikala vänstern”

Justitieministern menar att man tar in Jack Smith för att säkra utredningens oberoende.

– Som läget är, när den tidigare presidenten nyligen meddelat att han är en kandidat i nästa presidentval och den nuvarande presidenten uppgivit att han också är en kandidat, har jag beslutat att det ligger i allmänhetens intresse att utse en särskild utredare, säger Garland.

Donald Trump ser det inte riktigt på samma sätt. Tidigt under lördagsmorgonen svensk tid höll han ett tal på sin klubb Mar-a-Lago i Florida där han beskrev Jack Smith som en representant för den ”superradikala vänstern”.

Under tisdagen när Trump meddelade sin kandidatur till presidentposten följde han rådgivarnas vädjan om att hålla sig borta från anklagelser om att valvinsten stals från honom.

Justitieminister Merrick Garland.

”Ärlig och oskyldig”

I nattens tal kallade han valet för riggat igen.

Donald Trump sa att utredningen inte kommer bli rättvis, att den styrs av korrupta människor och att han genom åren lämnat över ”miljontals” dokument och att några oegentligheter aldrig hittats.

– Jag är bevisligen en av de ärligaste och oskyldigaste människorna någonsin i vårt land, sa han.

Donald Trump visade också åter igen att en match om presidentposten mellan honom och Joe Biden, om det slutar med det, inte kommer bli trevlig.

– Joe Biden är en korrupt och inkompetent politisk skojare. Titta på alla pengar som han tagit emot av andra länder, mycket har gått genom hans son Hunter, som är en korrupt drogmissbrukare, sa Trump.

Expresidenten upprepade flera gånger att det är han som är offret i denna historia.

Ingången till Mar-a-Lago i Florida.

Ser en möjlighet

Vita huset menar att presidenten och hans stab inte har något med denna utredning att göra.

– Justitiedepartementet tar självständiga beslut om brottsutredningar och vi är inte inblandade, uppger man.

En av Trumps rådgivare uppger för Washington Post att man inte fick någon förvarning från justitiedepartementet att man tagit beslut om en särskild utredare.

– Om de kan göra detta till regeringens främste politiske motståndare, om man kan göra detta mot USA:s förre president. Då kan man göra detta mot vilken amerikan som helst, säger rådgivaren till tidningen.

Flera av expresidentens rådgivare uppges se utredningen som en politisk möjlighet och ett sätt att elda upp republikanska väljare i primärvalet för nomineringen i presidentvalet, skriver Washington Post.