Magdalena Andersson om påstådda förtalsanmälan: En del av en kampanj

Publicerad 2023-06-07

FALUN. Magdalena Andersson menar att det är rent trams att hon skulle ha hotat Liberalerna med polisanmälan.

I stället ser hon anklagelsen som en rökridå för att dölja ett politiskt misslyckande.

– Jag kan säga saker om hur Johan Pehrson betedde sig i den situationen, men jag ägnar mig inte åt det spelet, säger S-ledaren.

Magdalena Andersson häller upp ett glas vatten och hämtar kraft. Aftonbladet träffar S-ledaren på partiets kansli i Falun strax innan hon ska gå i nationaldagsparad och hålla tal.

Hon är fortfarande irriterad över anklagelserna från Liberalerna och säger att det som påstås inte har hänt.

– Ingen har hotat någon, Liberalerna behöver inte vara rädda. Men att hävda att vår riksdagsledamot är en säkerhetsrisk, det är en väldigt allvarlig anklagelse som de inte har kunnat presentera någon som helst grund för, säger Magdalena Andersson.

Aftonbladets Olof Svensson intervjuar Magdalena Andersson i Falun.

Upprinnelsen är en ordväxling mellan Magdalena Andersson (S) och Johan Pehrson (L) i sminket i SVT-huset strax innan Aktuellt i förra veckan, något som Expressen rapporterat. Liberalerna hävdar att Magdalena Andersson under samtalet hotade med att förtalsanmäla deras partisekreterare Gulan Avci. Anledningen skulle ha varit missnöje med en debattartikel där Avci skriver att S legitimerar terrororganisationer när deras riksdagsledamot Jamal El-Haj deltar på en Palestinakonferens.

”Det är helt absurt”

Har du sagt att du överväger att polisanmäla Gulan Avci?

– Det är bara trams. Ett försök att flytta fokus från det faktum att de bryter vallöften och att de inte gör det som krävs för att hjälpa svenska folket genom den ekonomiska krisen.

Liberalernas Johan Pehrson och Gulan Avci.

Saknar det helt grund?

– Det är klart att vi pratar med varandra före och efter sändningen, sedan går de ut med grova överdrifter och tidningar skriver om det. Jag kan börja påstå vad som helst om dem, så ska tidningarna börja skriva om det? Det är helt absurt.

Fyra personer ska enligt uppgift ha närvarat vid ordväxlingen, de båda partiledarna och deras pressekreterare. Magdalena Andersson hävdar att Johan Pehrson öppnade samtalet med frågor om Socialdemokraternas hantering av Jamal El-Haj. Andersson ska då ha sagt att hon anser att Gulan Avci bör be om ursäkt för innehållet i debattartikeln.

Få bort fokus från misslyckanden

Används ett annat språkbruk bakom kulisserna?

– Nej, men det är klart att man pratar med varandra. Jag har haft som princip att jag inte berättar saker som man pratar om vid sådana tillfällen. Om du och jag står i fikarummet och pratar, då ringer jag inte till Expressen om det sedan.

Kopplar du anklagelsen till en strategi?

– Ja, de försöker få bort det politiska samtalet från det som är på riktigt, från deras egna misslyckanden. Vad ska folk tro om politiken när vi diskuterar sådant här?

Vad drar du för slutsatser om det eskalerar?

– Det sker en polarisering i svensk politik, som är dålig för Sverige. 

Du anklagas för att använda samma metoder, att polarisera politiken, hur bemöter du det?

– Om du boxar mig i magen och jag säger att det är orimligt. Vem har höjt konfliktnivån?

Går åt 38 ton mer mat i kommunens skola

Påverkar detta dig på ett personligt plan?

– Jag tycker det är absurt. Jag pratade med vårt kommunalråd i Kalmar. Han sa att det gått åt 38 ton mer mat i deras skolor under det första kvartalet det här året. Vi har kommunalpolitiker runt om i landet som tittar på hur många lärare, hur många sjuksköterskor och hur många undersköterskor de ska säga upp. Vi har skjutningar och sprängningar som eskalerar. Det kanske är det vi skulle prata om?

Socialdemokraten Jamal El-Haj satt till höger om Amin Abu Rashid, som anses stå nära den terrorstämplade rörelsen Hamas under konferensen i Malmö.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj har pausats från sitt uppdrag som suppleant i utrikesutskottet, samt OSSE-delegationen. I övrigt fortsätter hans riksdagsarbete som vanligt. Flera Liberaler har framfört krav på att han ska lämna sitt uppdrag helt eftersom han kan utgöra en säkerhetsrisk.

Varför var det moderater på konferensen?

Magdalena Andersson ställer sig mycket frågande till L:s kritik och har utan framgång bett partiet ta fram belägg för det de påstår. Hon är också kritisk till att utrikesminister Tobias Billström (M) sagt att Palestinakonferensen anordnades av en terrororganisation – men att han inte kan svara på följdfrågor om vilken information han har om det.

– De har inte kunnat presentera något. Om det är som de säger, vad har regeringen gjort åt det? Vilka kontakter har de haft med Säpo? Varför var det moderater på konferensen?

Har du haft samtal med Jamal El-Haj?

– Självklart. 

Har ni förståelse för varandra?

– Vi har gjort olika bedömningar. Partiet gjorde bedömningen att ta det säkra före det osäkra, att vi inte skulle ha riksdagsledamöter på konferensen. Han gick dit ändå.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Tobias Billström och arbetsmarknadsminister Johan Pehrson via deras presskontakter. Ingen av dem har återkommit med svar.

Catarina Wilson, kommunikationsansvarig på SVT, säger att hon undersökt saken med den redaktionella personalen på SVT, och fått besked att ingen har hört ordväxlingen mellan partiledarna. Wilson har också ringt båda som arbetade i sminket den aktuella kvällen, de säger att de inte har hört samtalet, men tillägger att de generellt är fokuserade på sitt arbete och inte på eventuella samtal som förs.

Fotnot: Efter publicering återkommer Elin Olofsson, pressekreterare åt Johan Pehrson i ett sms. ”Jag var på plats och hörde vad hon sa. Hon pratade om att polisanmäla Gulan Avci för förtal.” skriver hon.