NBC och Fox News stoppar Donald Trumps reklam

Publicerad 2018-11-06

Flera mediebolag har stoppat en reklamfilm för republikanerna eftersom den anses vara rasistisk.

Nu meddelar Fox News, Donald Trumps favoritkanal, att de också stoppar reklamen.

I reklamfilmen, som har gjorts av Donald Trumps kampanjkommitté, visas polismördaren Luis Bracamontes som säger att ”det enda han ångrar är att han inte dödade fler”. I filmen kopplas Luis Bracamontes samman med de migranter som kommer till USA genom den södra gränsen.

I filmen säger man också att de demokratiska politikerna är medskyldiga till alla mord som begås av illegala invandrare.

Reklamfilmen har fått skarp kritik för att vara rasistisk och den har stoppats av flera mediebolag, bland annat av CNN som har vägrat att visa den längre versionen av reklamfilmen, och av Facebook som inte heller vill visa den.

NBC och Fox News stoppar filmen

NBC valde dock att visa reklamen under programmet ”Sunday night football” under söndagen. Men den negativa feedbacken har gjort att de nu väljer att ta bort den.

”Efter att närmare ha granskat annonsens okänsliga karaktär har vi bestämt oss för att så snart som möjligt sluta sända den i alla våra kanaler”, skriver NBC Universal i ett uttalande, enligt New york times.

Till och med Donald Trumps favoritkanal Fox News har nu meddelat att de stoppar reklamen.

Donald Trumps svar på kritiken: ”Era frågor är kränkande”

Donald Trump fick frågor om kampanjfilmen under måndagen. Då sa presidenten att han inte kände till diskussionerna kring filmen.

– Ni berättar något för mig som jag inte känner till. Vi har många reklamfilmer och de är helt klart effektiva, baserat på de siffror vi ser, sa han när han mötte pressen när han var på väg att kliva på Air force one.

”Många saker är kränkande”

– Många saker är kränkande. Era frågor är ofta kränkande, så, ni vet, fortsatte presidenten.

Reklamen har inte bara anklagats för att vara rasistisk. Den verkar dessutom vara falsk, skriver bland annat Washington post.

I reklamfilmen med bilder på Luis Bracamontes visas en text där det står ”Demokrater lät honom komma in i landet. Demokrater lät honom stanna”.

Men Bracamontes ska ha tagit sig in i USA för sista gången innan mordet under republikanen George W Bush tid som president, skriver Washington Post.