”Milan har lärt mig att njuta av livet”

Julia från ”Unga mammor” i TV3 berättar om sonen med Downs syndrom

Uppdaterad 2019-04-16 | Publicerad 2019-03-21

23-åriga Julia Bergman, känd från serien ”Unga mammor” i TV3, ser varje dag med sonen Milan som en gåva.

Milan, som nu är 5 år, har Downs syndrom.

– Han har gjort mig till en bättre människa, säger Julia Bergman.

I fyra säsonger har tv-tittare fått följa Julia Bergman och sonen Milans liv. Det har varit mycket lek och kramar men även vardagslunk och oro kring Milans hälsa.

Milan föddes med kromosomförändringen Downs syndrom och Julia var bara 18 år när hon blev mamma.

Att någon så ung föder ett barn med Downs syndrom hör inte till vanligheterna. Något som läkaren berättade för henne några dagar efter förlossningen.

– Han kom in på vårt rum och lyfte upp Milan och sa ”Grattis! Ni är en på 2 500 som har fått detta fantastiska barn”.

Talet 2 500 syftar på statistiken över hur många under 20 år som får ett barn med Downs syndrom.

Det positiva bemötandet och attityden hos vårdpersonalen hjälpte Julia att känna glädje och lugn när Milan kom. Hon är tacksam över att man inte gjorde en så stor affär av syndromet.

– Jag tyckte att det var skönt att ingen nämnde någonting om Downs syndrom under ett helt dygn. Vi fick i lugn och ro bara vara nyblivna föräldrar och knyta an till Milan. Alla gratulerade oss och det kändes också som att han var en riktig guldklimp för barnmorskorna på BB.

Milan älskar att vara ute

I dag är Milan fem år gammal och ett riktigt charmtroll. Julia berättar att han vet precis hur han ska få henne att skratta och le. De gör mycket saker tillsammans och Milan tycker speciellt om utomhusaktiviteter.

– Milan älskar att få vara ute och göra enkla saker som att rulla en puck eller kasta en boll.

När Julia tänker på åren hittills med sonen känner hon en enorm tacksamhet. Milan har gett henne en ny dimension i tillvaron.

– Han har lärt mig att fastän inte allt går som det är tänkt kan det bli mycket bättre ändå. Han har också lärt mig att njuta av det lilla i livet och vara i det som är här och nu.

Utvecklades långsamt

Julia har också fått utrusta sig med extra tålamod. Ett barn med Downs syndrom utvecklas ofta långsammare än andra barn. I Milans fall har det bland annat märkts genom att det tog lång tid innan han började gå.

Julia konstaterar att sonen har fått henne att växa som människa.

– Han har gett mig så mycket lycka och gjort mig till en bättre människa. Jag ser livet på ett annat sätt nu.

Något stort händer

Milan har också gjort henne lite mer förberedd på vad som väntar, då han snart ska få ett syskon. En liten flicka växer i magen på Julia och gör entré nu under våren.