Nobelchefen om Aung San Suu Kyi: Beklagligt

TT TT

Uppdaterad 2018-10-03 | Publicerad 2018-10-02

Rhoingya-flyktingar i lägret Balukhali i Bangladesh, dit de tagit sin tillflykt efter den myanmariska militärens hårdföra insats i delstaten Rakhine. Arkivbild.

Myanmars ledare Aung San Suu Kyis passivitet inför förföljelserna av rohingyer är beklaglig, säger Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten.

Men fredspriset, som hon fick 1991 för sin demokratikamp, kommer inte att tas ifrån henne.

– Vi anser inte att det är vettigt att försöka dra tillbaka priser, säger Heikensten i en intervju med nyhetsbyrån Reuters.

– Det skulle innebära att vi konstant skulle behöva diskutera resultaten av vad människor gör efter att de mottagit priset.

I en FN-rapport från i augusti anklagas Myanmars (Burmas) militär för att ha genomfört massmord på människor ur den muslimska minoritetsgruppen i en insats som drivit över 700 000 människor på flykt. Myanmar hävdar att insatsen var ett legitimt svar på attacker från militanta rohingyer.

Suu Kyi sade i september att hennes regering hade kunnat hantera situationen annorlunda, men har inte erkänt att några människorättsövergrepp begåtts.

– Vi noterar att det hon har gjort i Myanmar har ifrågasatts en hel del och vi står för mänskliga rättigheter, det är en av våra grundläggande värderingar, säger Heikensten

– Så givetvis, i den utsträckning som hon är ansvarig för det, är det väldigt beklagligt.

Svenska Nobelstiftelsen ansvarar för samtliga nobelpris. Men fredspriset delas ut av den norska Nobelkommittén, som tidigare uppgett att dess regler inte tillåter att priser dras tillbaka.