Kom överens – nu skyller de på varandra

Publicerad 2016-09-22

Den 9 september kom Sergej Lavrov med pizza och vodka. USA och Ryssland var överens om en plan för fred i Syrien.

Nu pågår kriget igen – och USA och Ryssland sitter i säkerhetsrådet och skyller på varandra.

USA:s utrikesminister John Kerry säger att Lavrov lever i ett ”parallellt universum”.

Efter en maratonförhandling kunde till slut USA och Ryssland presentera en plan som länderna båda beskriver som en väg mot ett stopp på inbördeskriget i Syrien. Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov kom ut och bjöd pressen på pizza och vodka från den amerikanska respektive ryska delegationen.

Det var den 9 september.

Kräver opartisk utredning

Först fanns det goda förhoppningar om att eldupphöret skulle hålla och att hjälpkonvojerna kunde komma fram. Men efter att 18 hjälptransporter med mat och medicin bombats och USA attackerat syriska regimstyrkor har vapenvilan falerat.

Under onsdagskvällen uppges också flera biståndsarbetare ha dödats när en vårdbyggnad bombades i syriska provinsen Aleppo.

FN har sammankallat sitt säkerhetsråd i ett extrainsatt möte i ett försök att rädda den kollapsade vapenvilan.

Sergej Lavrov kräver ”en grundlig opartisk utredning” av attacken mot hjälpkonvojen utanför Aleppo i måndags. USA hävdar däremot att det är Ryssland som ligger bakom flyganfallet. Ryssland förnekar att deras plan var inblandade, men svarar att hjälpkonvojen eskorterades av ”terrorister”.

”Var inte ens i närheten”

I ordkriget så hävdas det nu istället från ryskt håll att en amerikansk drönare, som lyft från militärbasen Incirlik i Turkiet, befann sig nära konvojen i samband med attacken.

– Farkosten flög in över staden Oram al-Kobra, där konvojen befann sig, flera minuter innan den (konvojen) fattade eld och lämnade 30 minuter senare, sade Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsdepartementet.

Amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon förnekade på onsdagskvällen det ryska påståendet.

– Ingen av våra flygfarkoster – bemannad eller obemannad, från USA eller från koalitionen – var ens i närheten av Aleppo när den humanitära konvojen attackerades, säger Jeff Davis, talesperson för Pentagon.

USA:s utrikesminister John Kerry går i sitt anförande i FN:s säkerhetsråd ut hårt mot Lavrov. Att lyssna på honom, säger Kerry, känns som att befinna sig i ett ”parallellt universum”. Medan ordkriget forsätter fortsätter det verkliga kriget i Syrien.