Swedbank har anmält sparkad vd till FI

Uppdaterad 2016-04-05 | Publicerad 2016-02-12

Swedbank bekräftar att de har anmält den sparkade vd:n Michael Wolf till Finansinspektionen, FI.

Enligt banken har trans­aktioner upptäckts som ”kan antas utgöra brott”.

- Jag har gjort det jag är skyldig att göra enligt svensk lag, säger Anders Sundström, Swedbanks ordförande.

Michael Wolf menar att anmälan är en del i en smutskastningskampanj mot honom.

Till TT säger han att de uppgifter som ska ha kommit till bankens kännedom via en visselblåsare - kan vara han själv.

Wolf ställer sig frågande till anklagelserna.

I en intervju med Dagens Industri, DI, i går kväll säger han att han utgår från att det hela rör förlustaffärer kopplade till transaktioner han gjort, ovetande om att rutinerna för koncernledningens egna börstrans­aktioner förändrades i augusti 2015.

- Om det är detta som anmälan handlar om så är det jag själv som är whistle­blowern, säger han till tidningen.

Fortsatte rapporera

Han beskriver hur han och ytterligare några till i koncernledningen under vintern fortsatt att rapportera som förut, alltså fel­aktigt i förhållande till de nya reglerna.

I efterhand ska det, enligt Wolf, ha visat sig resultera i att han godkänt affärer för egen räkning i bolag som funnits på bankens stopp­listor.

- Jag blir informerad av compliance (enheten för regelefterlevnad) om detta och de rapporterar till styrelsens ordförande. Jag har dess­utom själv skickat denna rapport till Anders Sundström i januari, hävdar han och förnekar brott.

”Jag är oskyldig”

”Jag välkomnar en utredning som kommer att kunna bevisa att jag är oskyldig. Jag tror tyvärr att detta är ännu en del i en smuts­kastningskampanj som pågår­ mot mig”, skrev han i ett mejl till TT tidigare under dagen.

Det håller Swedbanks ordförande Anders Sundström inte med om.

- Jag har gjort det jag är skyldig att göra enligt svensk lag, påpekar han.

Vid en presskonferens i går berättar Anders Sundström att han fick kännedom om transaktionerna via en visselblåsare i banken­ den 21 januari. Därefter kopplade banken in advokater.

Vem eller vad misstankarna mer konkret handlade om ville han inte gå närmare in på utan hänvisade till röjandeförbudet.

Senare på eftermiddagen släppte banken dock ett pressmeddelande där de bekräftade att de anmält Wolf till Finansinspektionen, FI.

Bara en anmäld

”Swedbank bekräftar att banken ingivit en anmälan till Finansinspektionen enligt reglerna om rapporteringsskyldighet i marknadsmissbrukslagen. Skälet är att banken identifierat transaktioner som ”kan antas utgöra brott”, skriver de och namnger Michael Wolf som den som ska ha utfört transaktionerna.

Ekobrottsmyndigheten fick anmälan från FI och bekräftar för nyhetsbyrån TT att man nu fattat beslut om att inleda en förundersökning.

Ingen annan anställd på Swedbank har anmälts enligt Sundström.