Tredje bomben hade mest sprängmedel

Uppdaterad 2016-03-26 | Publicerad 2016-03-23

Terrorattacken mot flygplatsen Zaventem kunde ha slutat mycket värre.

Det framgår efter att åklagare Frédéric Van Leeuw berättat att den tredje bomben som polisen detonerat innehöll mest sprängmedel.

Det var klockan 07.58 som den första självmordsbombaren detonerade sin sprängladdning i avgångshallen på flygplatsen, i går morse.

Nio sekunder senare kom nästa smäll, denna ännu högre. I dag kan man konstatera att minst elva människor dog i attacken på flygplatsen, men också att det hade kunnat sluta ännu värre.

Vid en presskonferens vid 13.00 på onsdagen meddelade den federale åklagaren Frédéric Van Leeuw att den tredje, vitklädde mannen, lämnat efter sig en väska med sprängmedel, innan han flytt platsen.

Sprängdes okontrollerat av polisen

När polisens bombteam kommit till platsen för att desarmera bomben sprängdes den på grund av sin instabilitet.

”Men tack vare teamets professionalitet blev ingen skadad” skriver åklagaren i ett pressmeddelande.

Vid presskonferensen meddelade åklagaren också att personen i mitten på den bild som släppts på de misstänkta är Ibrahim El Bakraoui och att brodern Khalid El Bakraoui var den som låg bakom självmordsattacken i tunnelbanan samma morgon. De andra personerna på bilden från flygplatsen är ännu oidentifierade, men belgiska medier har pekat ut mannen klädd i vitt som Najim Laachraoui. Detta har åklagaren inte bekräftat.

Mer om terrorattackerna i Bryssel

LARMET: Det finns IS-tränade terrorister i Sverige

TERRORISTERNA BAKOM DÅDEN: Dödade, jagade, gripna

WOLFGANG HANSSON: Frestande att gå i IS fälla

AVSLÖJAT: Desperata orden i terroristens testamente

DETTA HAR HÄNT: 31 döda i tre terrordåd