Kaos när utmanare tog tung SD-post

Av: Julia Wågenberg, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Medlemmarna har talat – interndemokratin vann"

1 av 2

Striden om ordförandeposten i SD:s Stockholmsdistrikt ser ut att vara avgjord.

Mötet på söndagen pågick i över åtta timmar och beskrivs som kaosartat.

Utmanaren William Hahne vann – men beslutet hotas redan av att ogiltigförklaras av moderpartiet.

– Jag är övertygad om att det klandras i efterhand. På vilket sätt kan jag inte spekulera i, säger Henrik Vinge, SD:s pressekreterare.

Ordförandestriden i Sverigedemokraternas Stockholmsdistrikt stod mellan tidigare ordförande Maria Danielsson och utmanaren William Hahne.

Han är vice ordförande för SDU och har länge stått i konflikt med partiledningen inom Sverigedemokraterna. Nyligen blev det känt att Hahne är föremål för en uteslutningsutredning ledd av partiets medlemsutskott.

Mötet en "fars"

På Stockholmsdistriktets årsmöte i Alviks medborgarhus på söndagen deltog 250 medlemmar. Men flera tvingades vända i dörren. Den stora uppslutningen och ett bråk om röstlängden, där bara 187 av de som närvarade fick rösträtt, försenade årsmötet kraftigt.

Medan det pågick kritiserades det av medlemmar på plats. På Twitter kallade medlemmen Christian Westling mötet en "fars".

Hahnes förslag vann

Under kvällen beslutades att antalet ledamöter i den nya styrelsen blir elva stycken. Det beskrevs som en delseger för William Hahne, eftersom det innebar att valberedningens förslag röstades ner.

Strax därefter lämnade både Linus Bylund och Kent Ekeroth mötet.

Vid klockan 23 var frågan om ordförandeposten ännu inte påbörjad. En diskussion om att skjuta fram mötet ska ha inletts, men någon ajournering blev inte av.

"Stor stund"

Enligt Gustav Kasselstrand, ordförande i SDU, försökte de han kallar för "förlorarna" att ajournera mötet i syfte att undvika att omröstningen om ordförande.

– Jag har aldrig varit med om såhär dåliga förlorare, säger han.

Omröstningen genomfördes tillsist och William Hahne valdes genom ett rungande ja, berättar Gustav Kasselstrand.

– Det här en av de absolut största stunderna jag upplevt i partiet på tio år. Interndemokratin har segrat. Trots att de inlett personärende mot William och halva hans styrelse går en rungande majoritet med på att rösta fram honom, säger Kasselstrand och tillägger:

– Det är en stor stund. Jag blir nästan lite tårögd.

Beslutet hotas att ogiltigförklaras

Men det finns en risk att beslutet ogiltigförklaras, enligt Henrik Vinge som är pressekreterare för SD. Han uppger att det var bestämt på förhand att mötet skulle sluta vid 21.30.

– Det uppenbara problemet är att många skulle åka hem vid 21.30. Stora delar av mötet lämnade då. Jag är övertygad om att det klandras i efterhand. På vilket sätt kan jag inte spekulera i, säger Henrik Vinge.

Vad tycker du om valet av William Hahne?

– Vi får väl se vad det leder till. Om det leder till förändringar och i så fall vilka.

Hur påverkar detta uteslutningsärendet?

– Det återstår att se. Till att börja med kan personärenden leda till en mängd olika saker. Den processen pågår och man begär in skriftliga yttranden där bland annat William får ge syn på saken, säger Henrik Vinge.

Hahne: Stor seger

Efter mötet var William Hahne upprymd och glad.

– Det känns riktigt bra. Det här är en stor seger för interndemokratin inom Sverigedemokraterna. Medlemmarna har fått säga sitt och välja den kandidat som de vill ha, säger William Hahne.

Upplever du det som en seger trots att många lämnade mötet och det riskerar att ogiltigförklaras?

– Det finns ingen grund för att ogiltigförklara det här mötet. Att de går för att de är dåliga förlorare är deras sak, men vi genomförde mötet till punkt och pricka och vi vann.

Hur upplevde du det faktum att mötet försökte avslutas vid 23?

– Det är helt uppenbart vad man försökte syssla med. Man försökte förhala mötet för att ajournera det.

"Medlemmarna har talat"

Vad berodde det på?

– En tanke kan vara att de personärenden och uteslutningsärenden som är inledda mot oss ska hinna verkställas.

Är du orolig för det?

– Om SD gör det har de en gång för alla bevisat för svenska folket att SD inte är ett demokratiskt parti.

Det är hårda ord.

– Ja, det är det. Medlemmarna har talat och utsett de ledande personerna för distriktet. Jag hoppas att vi kommer överbrygga de konflikter som varit och gå vidare härifrån och sträva mot samma mål.

Vill "överbrygga klyftor"

Vilken betydelse tror du att utnämningen av dig betyder för partiet på riksnivå?

– Förhoppningsvis leder det till en ökad interndemokrati.

Tror du att det kan öka splittringen mellan SD och SDU?

– Det hoppas jag inte. Jag vill överbrygga de klyftor som varit. Jag kommer vara den som håller min hand utsträckt. Jag hoppas vi kan gå vidare härifrån och sträva mot samma gemensamma mål.

Har processen skadat partiet?

– Ja, det tror jag definitivt. Det har blivit uppenbart att interndemokratin inom Sverigedemokraterna inte är något som man värdesätter så högt på alla fronter, säger William Hahne.

Publicerad: