Löfven: "Förväntingarna på Palestina kommer att öka"

Publicerad 2015-02-10

Palestinske presidenten Mahmoud Abbas är i Sverige för att träffa Stefan Löfven och Margot Wallström.

På en gemensam pressträff, efter att ett femårigt samarbetsavtal mellan länderna undertecknats, menade den svenske statsministern att kraven på Palestina nu hårdnar.

– Efter erkännandet av Palestina kommer våra förväntningar att öka, säger Löfven.

Följ ämnen
Israel

När Stefan Löfven läste upp sin regeringsförklaring i höstas slog han fast att staten Palestina skulle erkännas inom kort. Den 29 oktober blev erkännandet officiellt. Det hyllades stort av den palestinska presidenten Mahmoud Abbas men kritiserades samtidigt rejält av den israeliska regeringen.

Utväxlade gåvor

Just nu är Mahmoud Abbas i Sverige. Under förmiddagen förde han samtal med utrikesminister Margot Wallström (S) innan han togs emot vid Rosenbad av statsminister Stefan Löfven (S) för lunch och diskussioner om det samarbetsavtal som ska skrevs under. Obligatoriska gåvor utväxlades också, Sverige överlämnade en blå glasskål med guldmönster medan den palestinska delegationen överräckte en tavla till sina svenska värdar.

Under eftermiddagen träffar Mahmoud Abbas kung Carl Gustaf och i kväll deltar han vid invigningen av den palestinska ambassaden på Rådmansgatan i Stockholm. Även Margot Wallström väntas delta i arrangemanget.

Höll gemensam presskonferens

I dag höll Abbas och Löfven en gemensam presskonferens. Den svenska statsministern menade att arbetet med att bygga en rättsäker palestinsk stat nu måste ta fart. Men också att förväntningarna på palestinierna nu kommer att öka från svenskt håll. Målet är att få igång fredsförhandlingarna med israelerna igen.

– Det är nästa steg i processen. Jag har bett Abbas att kompromissa och det säger han att han är beredd att göra. Jag har också bett honom agera med respekt för Israels säkerhet att föra samtal med israelerna, säger Löfven.

Sverige och Palestina har skrivit under ett samarbetsavtal som löper över fem år.

– Vi har också ställt krav när det gäller kampen mot korruption i Palestina och arbetet för jämlikhet mellan könen, säger Löfven.

"Båda sidor längtar efter fred"

Statsministern slog också fast att det inte finns någon motsägelse mellan att ha goda relationer med Palestina och att ha det med Israel.

– Vi är övertygande om att båda sidor längtar efter och har rätt till fred och säkerhet.

Mahmoud Abbas hyllade den svenska regeringen för erkännandet.

– Ert erkännande bör få fram förhandlingar i fredsprocessen. Vi värdesätter högt dessa sympatiska steg för att kunna ge vårt folk sin rätt att skapa en självständig stat enligt en tvåstatslösning. Vi kommer att arbeta för att bygga en modern stat, säger han.

Inte haft val sedan 2006

Det har inte hållits val i Palestina sedan 2006, då Hamas tog makten i Gaza. Stefan Löfven menade att det är viktigt att fria val kommer till stånd.

Enligt Abbas vill hans regering ha val, men han menade att Hamas agerande är avgörande.

– Vi har konstanta diskussioner med Hamas för att uppnå två mål. Det första är en en samsynsregering och den har vi bildat. Det andra gäller parlamentariska val. Vårt mål kan bara uppnås genom val. Vi är beredda att hålla dem när Hamas är redo.

Stefan Löfven lyfte fram att både svenska regeringen och EU betraktar Hamas som en terrororganisation.

– Vi måste stödja de krafter som vill se en utveckling utan våld. Den israeliska säkerheten är lika viktig som den palestinska. Vi vill stödja de goda krafterna.

Israel fortfarande kritiska

Abbas besök uppmärksammas även i israelisk media. I den israeliska regeringen är frustrationen över erkännandet fortfarande stort.

– Jag tror inte att det gjorde något positivt för relationerna mellan Sverige och Israel. Det är uppenbart att det i Israel sågs som något allvarligt. Jag tror inte att Sverige förstod hur illa det skulle bli innan man fattade beslutet, säger Isaac Bachman, Israels ambassadör i Sverige.

Han hoppas att den svenska regeringen i dag sätter press på Abbas att förhandla direkt med Israel. Abbas resa borde ha gått till Jerusalem i stället.

– Jag skulle vilja att se Sverige spelar en konstruktiv roll genom att använda sitt politiska inflytande man haft i årtionden för att få palestinierna att agera rätt. Vi har inget emot att Sverige hjälper palestinierna men det blir fel budskap om man bara sätter press på Israel. Det är fel budskap till båda parter. Den ena blir väldigt glad och den andra väldigt bitter, säger Bachman.