Brexit hotar sopimport från Storbritannien

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Nu får britterna lägga sina sopor på hög, om inte en brexituppgörelse om sopexporten träffas. Arkivbild.
Foto: Digitalpress/Adobe Stock
Nu får britterna lägga sina sopor på hög, om inte en brexituppgörelse om sopexporten träffas. Arkivbild.

NYHETER

Brittiska sopor värmer svenska hem – men ingen vet hur det blir med sopimporten efter brexit.

Ungefär hälften av de 1,3 miljoner ton sopor som importeras som bränsle till svenska kraftvärmeverk kommer från Storbritannien. Dessutom exporterar britterna ännu större mängder till bland andra Holland och Tyskland. Men hur brexit påverkar detta vet ingen ännu.

– Nej, ingen vet. Vi och andra har tittat på det, men vi har inget svar, säger Weine Wiqvist, vd för Avfall Sverige.

Niklas Amour, vd för Bertling Enviro, som är ett företag som handlar internationellt med sopor som bränsle, kan inte heller säga hur det blir. Trots att det bara är några månader kvar till britternas utträde ur EU.

– Vi får försöka tänka i olika scenarier, men det är jättesvårt. Naturvårdsverket, som ger tillstånden för importen, vet inte heller, säger han.

Svenskar behöver inte frysa

En sak är dock säker. Vi svenskar lär inte behöva frysa, även om den brittiska sopimporten stryps. Det finns gott om andra länder som vill sälja sina sopor till våra svenska kraftvärmeverk, försäkrar han.

– Det finns alternativ, flera länder på kontinenten kan sälja sitt avfall till oss, säger Niklas Amour.

De är eniga om att sopstoppet lär bli värst för britterna själva. I Storbritannien finns inte tillräcklig kapacitet att förbränna avfallet. Därför kommer de stora mängder sopor som nu exporteras att hamna på brittiska soptippar.

– Engelsmännen har sagt att det måste finnas regler för brexit som möjliggör en fortsatt export eftersom de inte har tillräckligt med egna anläggningar, säger Weine Wiqvist.

Helt andra regler

De båda hoppas att det kommer lösningar, så att britternas sopor kan få brinna i andra länders värmeverk även i fortsättningen.

– Men om det blir en hård brexit kommer nog handeln att följa helt andra regler, säger Weine Wiqvist.

Hur det blir med de långa avtal om sopleveranser som redan är ingångna kan ingen säga i dag. Men Niklas Amour tror att en lösning kommer så småningom. Kanske kan man snegla på Norge.

– Vi köper ungefär hälften av soporna till Sverige därifrån, och de är inte heller med i EU. För dem finns ett regelverk som innebär att vi kan handla utan tullar. Men det kan bli tullar på avfallet från Storbritannien, säger Niklas Amour.

Publicerad: