Forskare: Då var det värsta året att leva för människan

Uppdaterad 2018-11-23 | Publicerad 2018-11-22

Mänskligheten har fått utstå mycket genom årens gång. Men det var ett år, eller snare en period, det var lite svårare att leva, skriver Sky News.

Digerdöden på 1300-talet och spanska sjukan som svepte över Europa efter första världskriget är två av de mest välkända sjukdomarna som har drabbat mänskligheten och som har skördat miljontals liv.

Men forskare säger sig ha bevis på att det fanns en värre tid att leva i – nämligen år 536 efter Kristus. Detta för att mörkret höll ett fast grep om jorden då ett tjockt moln täckte solen. Befolkningen i Europa, Mellanöstern och delar av Asien såg inte något dagsljus alls på 18 månader. Temperaturerna föll, skördarna misslyckades och människor fick svälta, skriver Sky News.

Den sommaren låg temperaturen på mellan 1,5 och 2,5 grader. Det blev början på det kallaste decenniet på 2 300 år.

– Det var början på en av de värsta perioderna att leva i, säger historiken och arkelogen Michael McCormick vid Harvards universitet, till Science Magazine.

Montage/genrebild.

Hur det tjocka molnet som täckte solen uppstod har förbryllat historiker men tack vare en ”ultraanalys” av is från en schweizisk glaciär har man lyckats lösa mysteriet.

Ett forskarteam, lett av McCormick och glaciologen Paul Mayewski, menar att det är ett vulkanutbrott på Island som är boven i dramat. Den spred sin aska över världen i början av 536. En tid senare följde ytterligare två utbrott med några års mellanrum. Fem år efter kom nästa bakslag – böldpesten nådde Egypten och den dödade hälften av befolkningen i det östra romerska riket. Kombinationen av böldpesten och mörkret gjorde att Europa var stillastående till år 640, skriver Sky News.

Följ ämnen i artikeln