Därför anklagas hånet för att vara ”fake news”

Hånade ett gäng tonårskillar i Trump-kepsar en gamling ur ursprungsbefolkningen framför monumentet i Washington? 

Ingen vet längre. 

Det är inte jakten på sanningen som driver oss i dag. Vinnaren är den som skriker ”fake news” först.

Nu har pojken talat ut. 

Han sitter välkammad, nästan robotlik i NBC:s morgonshow och nekar till att han hånlog mot den trummande mannen ur ursprungsbefolkningen. Nej då, han bad bara en tyst liten bön, som den djupt troende katolske skolpojke han är. 

Den röda ”Make America Great Again”-kepsen har åkt av framför tv-kamerorna. 

Kanske på inrådan av pr-byrån Run Switch som hans familj anlitat för att få kontroll över ”sin version” av händelsen. 

Få med intresse för amerikansk offentlighet har missat klippet som delat USA de senaste dagarna. Bilderna av hur en stor grupp kepsprydda tonårskillar från Kentucky, på besök i huvudstaden för att delta i en anti-abort-marsch, står runt en sjungande äldre man vid namn Nathan Phillips, härmar honom och flinar. 

Den som vill ser vita konservativa unga män som mobbar en person ur en förtryckt minoritet. 

Andra ett splittrat USA där till och med barn utnyttjas i politiska syften.

Men efter att den första filmen började spridas har nya klipp dykt upp, filmade från alla håll och kanter. Närbilder, utzoomningar, klipp från tidigare på dagen, sammanlagt flera timmar mobilfilmer vevas nu runt där ute.

Och någonstans på vägen börjar intresset för vad som egentligen hände tyna bort bland politiska spinn, pr-strategier och, framförallt, vurmen för begreppet ”fake news”.

Det var från början var en uppmaning till källkritik. Nu har ”fake news” blivit trollens eget vapen.

Att skrika ”fake news” betyder nämligen att allt stannar upp och tystnar, för ingen vill framstå som en dumbom som gått på nåt som kan vara fejkat, trots att det egentligen är sant. 

Och ingen älskar att använda viralgranskning som debattmetod så mycket som Donald Trump. Presidenten har nu twittrat till försvar för killarna från Covington Catholic school och menar att det blivit symboler för – ja, just det, ”fake news”. 

Fast nu är det så att inte ens presidenten vet exakt vad som hände. 

Bara vittnen på plats kan säga om Nathan Phillips tog ett steg för nära och trummade för hårt. Om tonårskillen betedde sig rasistiskt eller hade ett fredligt leende på läpparna. 

Det betyder inte att nyheten är fejkad. Bara att det nu sprids falska påståenden om falska nyheter istället.