Jan Eliasson: Världen testas som aldrig förr

Uppdaterad 2015-10-16 | Publicerad 2015-10-15

Jan Eliasson

60 miljoner har tvingar på flykt i världen.

Ett historiskt test, menar Jan Eliasson.

– Rädda liv måste vara vår första prioritet.

FN:s vice generalsekreterare Jan Eliasson menar att världen testas som den aldrig gjort förut, gällande hur man svarar på de stora flyktingströmmarna i världen.

På flykting- och utvecklingsmötet Global Forum on Migration and Development i Istabul, skapat av FN:s medlemsläner, talade Eliasson i går om hur mer än 60 miljoner människor tvingats på flykt i världen.

– Den här utmaningen handlar inte bara om en kris gällande siffror. Det är en solidaritetskris. Det är en kris som kräver politiska vilja men också genomförbara och framåtblickande lösningar, sa Eliasson på mötet, rapporterar FN på sin nyhetsportal.

”Stötta fredliga samhällen”

FN:s vice generalsekreterare menade också att det är viktigt att attackera roten till ofrivillig migration och att det också är nyckelelement i den nya globala agenda som FN antog i september.

– Genom att förbättra förutsättningarna för ett värdigt liv, genom minskad ojämnlikhet och genom att stötta fredliga samhällen så kan vi göra transporter över landsgränser till informerade val istället för en desperat nödvändighet, säger Jan Eliasson.

FÖRDJUPNING Läs mer om flyktingkrisen på vår specialsajt

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

ANNONS