Svensk politiker i explosionsdrama

Uppdaterad 2015-06-07 | Publicerad 2015-06-05

Två dagar före parlamentsvalet skakades det kurdiska partimötet av två explosioner.

Svenska valobservatören Evin Cetin (S) hamnade mitt i det dödliga kaoset.

– Jag är helt skakad, det är chockartat. Man tror liksom inte att när 80 000 till 100 000 människor samlas att någon ska göra så här, säger hon.

Pro-kurdiska partiet HDP höll valmöte i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet inför söndagens val parlamentsval när två explosioner plötsligt ägde rum strax före klockan 18 på fredagen.

Två personer ska ha dött och över 100 ha skadats uppger landets jordbruksminister Mehdi Eker enligt AP.

Mitt i tumultet fanns svenska S-politikern och valobservatören Evin Cetin.

– Strax innan HDP:s partiledare Selahattin Demirtaş ska upp och tala så sker explosionen. Och människor ... det blir tumult. Det är många skadade, säger hon till Aftonbladet.

”Trampade på varandra”

Nästa explosion kom inte långt därefter, säger Cetin.

– Man såg människor trampa på varandra, sen hördes den andra explosionen.

Enligt AP skriver turkiska medier att valarbetare sagt i högtalare att smällarna orsakats av en eltransformator som exploderat.

Evin Cetin – som uppger att hon befann sig framför scenen ungefär 100 meter från explosionen – säger att uppgifterna inte stämmer:

– Den första explosionen har skett i en papperskorg, det har man identifierat.

– Den andra explosionen vet jag inte, där hörde vi explosionen men vi var upptagna med att ta oss därifrån. Man visste ju inte vad som skulle hända, om det skulle komma ytterligare explosioner, säger Evin Cetin.

Även landets energiminister Taner Yildiz avfärdade senare på kvällen att det skulle handla om ett fel i en transformator, utan uppgav att någon avsiktligt utlöst explosionerna, skriver AP.

Mötet avbröts

Evin Cetin uppskattar att mellan 80 000 och 100 000 personer deltog i HDP:s valmöte, som fick avbrytas efter explosionerna. Cetin, som själv har kurdisk bakgrund och varit aktiv i frågor som rör kurdernas situation, berättar att gator har spärrats av i Diyarbakir, där majoriteten av befolkningen är kurder.

– Militären är ute med vattenkanoner för att skingra folket från gatorna, säger hon.

På söndag går Turkiet till val och inför flera av partiets tidigare möten i veckan har det också förekommit attacker, enligt Evin Cetin.

Bland annat ska man i förrgår ha satt eld på en av partiets valbussar i staden Erzerom och en chaufför ska ha fattat eld.

– Man kunde inte rädda honom, han dog i lågorna, säger Cetin.

”Är chockartat”

Opinionsmätningar har visat att pro-kurdiska vänsterpartiet Folkets demokratiska parti, HDP, som bildades 2012, kan komma att ta sig över tioprocentsspärren till parlamentet, eftersom även många turkar sympatiserar med partiet. Man hotar då den majoritet som styrande presidenten Recep Tayyip Erdogans parti AKP haft sedan 2002.

Enligt Evin Cetin tror många kurder nu att AKP ligger bakom den senaste tidens attacker.

– Det är ett systematiskt våld för att förhindra folk att medverka vid valmötena. Förut har detta skett innan mötena, men nu exploderade det mitt under själva mötet, säger hon.

Turkiets premiärminister Ahmet Davutoğlu lovade på fredagskvällen att myndigheterna skulle gå till botten med explosionerna.

– Vad som än ligger bakom den här incidenten – vare sig det var en eltransformatorexplosion, ett mordförsök, eller en provokation – så ska vi utreda det, säger han enligt AP.

Evin Cetin var på fredagskvällen mycket illa berörd:

– Jag är helt skakad, det är chockartat. Man tror liksom inte att när 80 000 till 100 000 människor samlas att någon ska göra så här, säger hon till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln