Robert Mugabe sparkas – egna partiet hotar med riksrätt

Uppdaterad 2017-11-21 | Publicerad 2017-11-19

Robert Mugabes 37 år av styre i Zimbabwe ser ut att vara över.

Hans parti har gett ett ultimatum: Ge upp makten senast måndag klockan 12 – eller ställs inför riksrätt.

– Det är med ett tungt hjärta vi möts i dag. Mugabe har tjänat landet med många minnesvärda bedrifter, säger inrikesminister Obert Mpofu, skriver AP.

Även Grace Mugabe, hustru och tilltänkt efterträdare, utesluts ur partiet.

I onsdags tog militären kontroll över Zimbabwe och satte den 93-åriga presidenten i arrest.

På lördagen gick tiotusentals zimbabwier ut på gatorna i huvudstaden Harare, och demonstrerade mot Robert Mugabe.

– Det var en historisk marsch, men det innebär inte att zimbabwierna nu är fria att demonstrera och uttrycka sina egna åsikter. Det här var en demonstration regisserad av armén som de behövde för att visa upp legitimitet kring sitt maktövertagande, säger Samuel Larsson, Sveriges Radios Afrika-korrespondent.

”Dags att han kliver av”

Robert Mugabe har nu sparkats som ledare för Zanu-PF.

Vid en presskonferens meddelades att partiet ger Mugabe en tidsfrist fram till måndag klockan 12 att lämna presidentposten. Annars kommer partiet att inleda en process om att ställa Mugabe inför riksrätt.

Den tidigare vicepresidenten Emmerson Mnangagwa, som sparkades av Robert Mugabe den 6 november, ersätter Mugabe som partiledare.

Grace Mugabe, hustru och eventuell efterträdare till Robert Mugabe, utesluts ur partiet Zanu-PF. Grace Mugabe anklagas för att ha utnyttjat Robert Mugabes tillstånd, och orsakat oreda i partiet.

– Det är med ett tungt hjärta vi möts i dag. Robert Mugabe har tjänat landet med många minnesvärda bedrifter, säger inrikesminister Obert Mpofu, skriver AP.

Även Zanu-PF:s ungdomsparti, som tidigare varit lojal med president Mugabe, har vänt honom ryggen.

”Det är dags att han kliver av, så att han kan vila som den vördiga statsman han är” meddelar det tidigare Mugabe-trogna ungdomspartiet i ett uttalande.

Statliga nyhetsmediet The Herald Zimbabwe har publicerat bilder på när Robert Mugabe har träffat militären, under söndagseftermiddagen.

’Krokodilen’ tar över

Robert Mugabe har varit president i Zimbabwe sedan 1980, då landet blev självständigt från Storbritannien.

Emmerson Mnangagwa, som kallas ”krokodilen” efter gruppen ”Crocodile gang” som han ledde i befrielsekampen mot kolonialmakten under 70-talet, blir ny partiledare, enligt Reuters källor.

Mnangagwa var tidigare vice president i Zimbabwe men sparkades av Mugabe i början av november.