Razvan, 45, mitt i rumänska protesterna – fick kritisk registreringskylt bortplockad

Av: Josefin Silverberg

Publicerad:

Razvan Stefanescu, 45, boende i Åkersberga tog sin svenskregistrerade bil och åkte på semester till Rumänien.

Där uppfattades hans registreringsskylt som ett hån mot regeringen – och polisen plockade bort den.

– Det är absurt. När jag körde in i Rumänien var den ok, fjorton dagar senare säger de att det är en olaglig skylt, säger Razvan som medverkat i protesterna mot korruption i landet.

Mellan 30–50 000 personer samlades i Bukarest under fredagskvällen för att protestera mot korruption och låga löner.

Över 400 personer har behövt söka vård efter protesterna i huvudstaden och president Klaus Iohannis är kritiskt till hur polisen agerat under protesterna där vattenkanoner och tårgas använts mot demonstranterna.

Många exilrumäner som är på semester i Rumänien deltar i protesterna, en del har åkt enkom för dem.

Rumänen Razvan Stefanescu, 45, bor i Åkersberga och jobbar som budbilsförare. Han har befunnit sig i Rumänien sedan i juli för semester och har blivit en symbol för protesterna mot regeringspartiet PSD.

Razvan Stefanescu.
Razvan Stefanescu.

Misstänktes för olovlig körning

I en video han har lagt upp på Facebook syns hur rumänsk polis tar bort hans personliga registreringsskylt och konfiskerar hans körkort.

Registreringsskylten där det står ”MUIEPSD” har tolkats som ett hån mot regeringspartiet PSD. Ordet är svårt att översätta till svenska men ”muie” används ofta som en svordom motsvarande ”fuck” och har blivit ett slagord för regeringskritiska.

– Det lät mig ta mig över gränsen in i Rumänien utan att berätta för mig att jag gjorde något olagligt. Alltså var skylten laglig när jag tog mig in i landet för att sedan bli olaglig? Det är absurt, säger Razvan till Aftonbladet.

Videon har delats 22 000 gånger på Facebook.

– Jag har fått mycket positiva kommentarer, folk gratulerar mig och vill ta bild av mig och bilen. Det är många personer som bor i Sverige som är här och protesterar, säger Razvan.

1 av 4 | Foto: Raed Krishan / AP TT

”Hade ingen anledning att tro att den är stötande”

Transportstyrelsen var ovetandes om att bokstavskombinationen kunde uppfattas som stötande men uppmanar den som har en personlig registreringsskylt att alltid ha med sig originalplåtarna vid en utlandsresa. De har fått in klagomål från personer i Rumänien som sett skylten.

– Vi gjorde bedömningen utifrån den kunskap vi hade då. Vi hade ingen anledning att tro att det är något annat än en bokstavskombination. Vi kan inte veta vad alla ord betyder på alla olika språk, säger Anna Bengtsson på Transportstyrelsen till Expressen.

Några dagar efter att händelsen fått spridning i sociala medier fick Razvan dock beskedet att polisanmälan mot honom om olaglig körning tagits bort.

– Efter tre dagar fick jag reda på att de “gjort ett misstag” och registreringsskylten skickades till ambassaden i Sverige. Anmälan lades ner, men det är uppenbart att det här har stört dem, säger Razvan Stefanescu som varit på plats vid demonstrationerna.

– Det var ett fåtal som betedde sig illa, resten var inte våldsamma. Polisen har inte agerat demokratiskt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN