Kvinna dog efter fallolycka i Svappavaara

Publicerad 2018-07-28

En kvinna vårdades med livshotande skador efter att ha fallit från hög höjd i LKAB:s gruva Svappavaara under gårdagen.

Nu meddelar LKAB att kvinnan dött till följd av sina skador.

– Att en människa dör på jobbet är det värsta som kan hända oss i LKAB, säger Jan Moström, VD och koncernchef för LKAB.

Larmet om arbetsplatsolyckan i LKAB:s gruva Svappavaara i Kiruna inkom till räddningstjänsten vid 10.30-tiden under fredagen.

En kvinna hade fallit från ungefär fem meters höjd och landat på ett transportband.

Kvinnan var anställd hos en av LKAB:s entreprenörer. På sin hemsida skriver LKAB att olyckan skedde när kvinnan utförde förberedande arbete på en travers på rullplan när en gallerdurk i servicebryggan släppte.

En kollega ska ha larmat räddningstjänst omedelbart och utfört första hjälpen på plats. Kvinnan flögs sedan med ambulanshelikopter till sjukhus, där hon vårdades med livshotande skador under fredagen.

”Det värsta som kan hända oss”

Nu har kvinnan dött till följd av sina skador, det skriver LKAB i ett pressmeddelande.

– Att en människa dör på jobbet är det värsta som kan hända oss i LKAB. Vårt arbete med Säkerheten först går ut på att alla ska kunna återvända hem friska och trygga efter arbetsdagens slut, säger Jan Moström, VD och koncernchef för LKAB.

– I dag går våra tankar till den avlidnes anhöriga, vänner och arbetskamrater, säger Magnus Arnkvist, direktör för Division Södra där Svappavaaraverksamheterna ingår.

En krisorganisation upprättades under gårdagen och polisen har varit på platsen.

LKAB meddelar också att de ska medverka fullt i utredningen av händelsen, parallellt med sina egna undersökningar för att säkra att en liknande händelse aldrig mer ska kunna ske.

Följ ämnen i artikeln