Fästingarna har vaknat i vårvärmen

Av: TT

Publicerad:
Flera kryp vaknar av den tidiga vårvärmen, bland annat fästingar, myror och humlor. Arkivbild.
Foto: Erlend Aas/NTB/TT
Flera kryp vaknar av den tidiga vårvärmen, bland annat fästingar, myror och humlor. Arkivbild.

Sol, värme – och fästingar. Med den tidiga vårvärmen vaknar också några av krypen till liv, bland annat fästingar, myror och fjärilar.

– Det är inte omöjligt att få ett fästingbett nu, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Det har varit ovanligt höga temperaturer på flera håll i landet de senaste dagarna, framför allt i de södra delarna. Men även om det varma vädret nu har väckt liv i bland annat fästingarna är risken att bli biten ännu inte så stor.

– Det är ovanligare att få fästingbett nu jämfört med i sommar, de är mer aktiva då och vi har mer kläder på oss nu. Det är få som går barfota i skogen nu, säger Didrik Vanhoenacker.

– Men om man har en hund eller en katt kan de få enstaka fästingar.

Treårig livscykel

Den tidiga vårvärmen behöver inte innebära att fästingarna blir fler i år, enligt Vanhoenacker. Fästingar har oftast treåriga livscykler, och därför påverkas inte antalet särskilt mycket även om en sommarsäsong blir ovanligt lång.

– De är inte som med en del mygg som kan hinna med flera generationer på ett år.

Men om vintrarna blir kortare och mildare framöver kan fästingar bli allt vanligare i norra Sverige. Och det hänger i sin tur ihop med om rådjuren förflyttar sig längre norrut.

– Rådjuren är en viktig måltid för vuxna fästingar, så om rådjuren flyttar alltmer norrut sprider sig också fästingarna dit.

Myror solar i vårvärmen

Förutom att fästingarna har börjat bli aktiva har även myrorna, humlorna och de tidigaste fjärilarna börjat vakna till liv av värmen.

– Ett häftigt fenomen är när myrorna precis har vaknat – då sitter de som en stor svart klump i solen mitt på myrstacken. Det är ett av de tydligaste vårtecknen som man lätt kan se själv.

– Myrorna blir varma av det, sedan bär de med sig värmen ner i boet där drottningen befinner sig för att så småningom börja lägga ägg.

De tidigaste fjärilarna – nässelfjärilen och citronfjärilen – kan man också se nu. Även de första humledrottningarna kan börja dyka upp för att leta efter en lämplig plats att anlägga sitt bo på. I vanliga fall ser man de första humlorna först i april, enligt Didrik Vanhoenacker.

Vana vid väderväxlingar

Men våren är inte här för att stanna riktigt än. Senare i veckan och till helgen väntas det bli kallare igen med temperaturer under nollan, enligt SMHI.

TT: Vad händer med de kryp som redan har vaknat om det blir kallt igen?

– Många av de tidigaste krypen är vana vid att vårens ankomst kan variera mycket. Blir det dåligt väder så kryper myrorna tillbaka ner i stacken igen och fjärilar kan söka skydd under en gran eller på en vind. Så länge de inte kommit i gång för mycket brukar det gå bra, säger Didrik Vanhoenacker.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN